Sähköauton lataus - Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet ABC-lataukseen ja sähköauton lataukseen liittyvät useimmiten esille tulleet kysymykset tähän osioon.

Viisi suosituinta kysymystä latauksesta:

Mitä lataaminen maksaa?

Näet ajan tasalla olevan hintatiedon ABC-mobiilista aina ennen latauksen aloittamista. Latauksen hinta muodostuu ABC-latauksen perus-, teho- ja suurteholatauspisteillä kilowattituntiperusteisesti. Lisäksi käytössä saattaa olla minuuttiperusteinen ruuhkamaksu, joka alkaa viiveellä latauksen käynnistymisen jälkeen. ABC-latauksella ei ole kuukausimaksua. Maksat vain toteutuneista lataustapahtumista. Lataukset veloitetaan heti latauksen jälkeen. Latauksen veloitus päättyy vasta, kun latauspistoke irrotetaan autosta.

Kuinka aloitan ja lopetan latauksen?

Etsi ABC-latausasemalta sopiva latauspiste. Pistokehybridille se on yleensä Peruslatauspiste, täyssähköautolle Teho- tai Suurteholatauspiste. Valitse oikea latauspiste ABC-mobiili-sovelluksesta ja käynnistä lataus. Kytke latauskaapelit autoosi. Peruslatauspisteellä käytät omaa latauskaapeliasi, Teho- ja Suurteholatauspisteellä latauslaitteeseen kiinteästi asennettua kaapelia.

Lopeta lataus joko autosta tai ABC-mobiilista. Avaa kaapelilukitus ja irrota kaapeli autosta. Peruslatauspisteellä irrota kaapeli myös latauslaiteesta ja ota se mukaan. Teho- ja Suurteholatauspisteellä palauta latausliitin telineeseen.

Kuinka ABC-latauksen maksu suoritetaan?

Latausasemille tunnistaudutaan ja lataus maksetaan ABC-mobiili -sovelluksen avulla. Lataa sovellus älypuhelimellesi sovelluskaupasta. Kirjaudu sovellukseen ja lisää haluamasi debit- tai credit -maksukortin tiedot. Mikäli olet aikaisemmin käyttänyt ABC-mobiilia polttoaineiden maksamiseen, on sähköautonkin latauksen maksaminen sinulle tuttua.

Miksi en saa latauspisteessä mainittua täyttä lataustehoa?

Sähköauton lataustehon vaihtelu on normaalia. Siihen vaikuttaa erityisesti kolme tekijää: Auton kyky ottaa lataustehoa vastaan. Suurin mahdollinen latausteho vaihtelee autokohtaisesti ja esimerkiksi tyhjempi akku latautuu nopeammin kuin täydempi. Auton akuston lämpötila. Erityisesti kylmällä kelillä autojen akustot ovat usein viileitä, mikä pienentää lataustehoa. Latauslaitteen kyky antaa lataustehoa. Teho- ja Suurteholatauspisteillä käytetään niin sanottua dynaamista tehonjakoa, jolloin yksittäisen latauspisteen teho voi vaihdella.

Miksi latausasemilla ei käytetä RFID-tunnisteita?

Olemme keskittyneet kehitystyössä ABC-mobiiliin, jotta voimme tarjota markkinoiden laajinta autoilijan palvelua yhdessä ja samassa sovelluksessa. Satunnaisille auton lainaajille ABC-mobiili mahdollistaa latauksen käynnistyksen etänä.

Latausverkosto

Mikä on ABC-lataus?

ABC-lataus on S-ryhmän oma ja Suomen suurin teholatausverkosto. Maanlaajuinen sähköautojen latausverkosto on latauspalvelu kaikille ladattaville sähköautoille merkistä riippumatta. ABC-latausasemat sijaitsevat aina S-ryhmän laadukkaiden palveluiden, kuten ABC-asemien, S-ryhmän kauppojen ja S-ryhmän hotellien yhteydessä.

Miten löydän ABC-latauksen asemat?

ABC-latausasemat näkyvät yleisimmissä navigaattoreissa, ABC-mobiilissa ja abcasemat.fi -verkkosivuston karttapalvelussa.

ABC-mobiilista löydät aina lähimmät ABC-latausasemat, niiden hintatiedot ja varaustiedot. ABC-mobiilissa voi myös hakea ABC-latausasemia sanahaun avulla.

Latausasemat löytyvät myös useiden muiden toimijoiden palveluista, kuten Latauskartta.fi -sivustolta.

Kuuluvatko kaikki S-ryhmän toimipaikoista sijaitsevat latauspisteet ABC-latausverkostoon?

Eivät kuulu. S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä toimii edelleen myös yhteistyökumppaneiden latauspisteitä. Nämä latauspisteet toimivat kuten ennenkin sen latausoperaattorin ohjeilla, jonka latauspisteestä on kyse. Näissä latauspisteissä sähköauton latausta ei voi maksaa ABC-mobiililla. ABC-latausverkoston latauspisteissä lukee aina ABC-lataus, ja vain nämä latauspisteet ovat löydettävissä ABC-mobiilissa.

Pikaopas lataamiseen

Miten maksan sähköauton latauksen työsuhdeautoon?

Voit lisätä ABC-mobiiliin oman maksukorttisi lisäksi myös työnantajan maksukortin ja käyttää sitä auton latauksen maksamiseen. S-Ryhmän yrityskortti S-Business toimii myös ABC-latauksen maksuvälineenä, mutta tuki kuitin lisätiedoille tulee palveluun myöhemmin.

Miksi en saa latauspisteessä mainittua täyttä lataustehoa?

Sähköauton lataustehon vaihtelu on normaalia. Siihen vaikuttaa erityisesti kolme tekijää: Auton kyky ottaa lataustehoa vastaan. Suurin mahdollinen latausteho vaihtelee autokohtaisesti ja esimerkiksi tyhjempi akku latautuu nopeammin kuin täydempi. Auton akuston lämpötila. Erityisesti kylmällä kelillä autojen akustot ovat usein viileitä, mikä pienentää lataustehoa. Latauslaitteen kyky antaa lataustehoa. Teho- ja Suurteholatauspisteillä käytetään niin sanottua dynaamista tehonjakoa, jolloin yksittäisen latauspisteen teho voi vaihdella.

Mitä tarkoittaa dynaaminen tehojako?

Latausaseman dynaaminen tehonjako mahdollistaa tehokkaimman mahdollisen lataamisen usealle yhtäaikaisesti lataavalle autolle. Dynaamisessa tehonjaossa latausaseman kokonaisteho jaetaan joustavasti yksittäisten latauspisteiden välillä. Jos esimerkiksi latausasemalla on vain yksi auto lataamassa, sille voidaan tarjota koko latausaseman teho, mutta kuitenkin pistokekohtaisen maksimitehon rajoissa. Latausaseman kokonaistehon näet ABC-mobiilista.

Dynaamista tehonjakoa käytetään Teho- ja Suurteholatauspisteillä. Peruslatauspisteillä suurin latausteho on 11 tai 22 kilowattia riippuen siitä, onko peruslatauslaitteeseen kytketty yksi vai kaksi lataavaa autoa. Yleensä kuitenkin sähköauton suurin mahdollinen latausteho Peruslatauspisteellä on 11 kilowattia.

Maksaminen

Saako ABC-latauksesta Bonusta?

Kyllä saa. Sähköauton lataamisesta saa Bonusta ja se kerryttää myös koko kuukauden bonuspottia, kuten kaikki muutkin S-ryhmän toimipaikoista tehtävät ostokset.

Voiko ladata liittymättä jäseneksi tai ilman S-Etukorttia?

Sinun ei tarvitse olla osuuskaupan jäsen/ S-ryhmän asiakasomistaja ladataksesi autoasi ABC-latauksen latausasemilla. Voit siis ladata autoasi myös ilman S-Etukorttia. Voit maksaa latauksesi kertamaksulla – sinun ei tarvitse sitoutua esim. kuukausimaksuihin. Lataamista varten tarvitset ABC-mobiilin, johon syötetään kuitin toimittamista varten tarvittavat omat tiedot ja maksukortin tiedot. Maksaminen onnistuu ilman S-Etukorttia.

Miten muut perheenjäsenet tai auton satunnaiset käyttäjät voivat ladata ABC-latauksen latausasemilla, jos heillä ei ole omaa ABC-mobiilin käyttäjätiliä?

ABC-latausasemilla latauksen voi käynnistää ABC-mobiililla etänä toiselle lataajalle. Lataaja ilmoittaa ABC-mobiilin käyttäjätilin haltijalle millä latausasemalla ja millä latauspisteellä on ja käyttäjätilin haltija käynnistää latauksen ABC-mobiilista. Myös polttonesteiden etätankkaus on samalla tavoin mahdollista ABC-asemilla. Samalla ABC-mobiilin käyttäjätunnuksella voi ladata vain yhtä autoa kerrallaan.

Miksi ABC-latauksessa ei ole yhtenäistä hinnoittelua?

ABC-latauksen hinnoittelu tapahtuu osuuskaupoissa eri puolilla Suomea. Osuuskaupoilla on paras tieto paikallisesta hintatasosta ja markkinasta.

Voiko ABC-latausta käyttää myös muilla latauspalveluilla?

Toistaiseksi ABC-latausverkoston latauspisteet toimivat ainoastaan ABC-mobiililla.

Lataaminen

Milloin lataus alkaa ja päättyy?

Lataus alkaa, kun latauskaapeli on kytketty ja lataus käynnistetään ABC-mobiili-sovelluksessa. Lataustapahtuma päättyy kun latauskaapeli irrotetaan. Automallista ja auton asetuksista riippuen latauskaapelin lukitus saattaa vapautua, kun lopetat latauksen ABC-mobiilissa. On myös mahdollista, että lukitus pitää avata erikseen auton avaimilla tai autosta käsin. Sovellus näyttää latauksen yhteenvetonäkymän, kun lataus on päättynyt. Lataus maksetaan heti.

Mitä tarkoitetaan eri lataustyypeillä?

ABC-latausverkossa on kolmentyyppisiä latauspisteitä: peruslataus, teholataus ja suurteholataus. Peruslataus mahdollistaa kaikkien ladattavien autojen lataamisen enintään 11 tai 22 kilowatin teholla. Tarvitset oman latauskaapelin latausta varten. Teholataus ja suurteholataus ovat samannäköisiä laitteita. Erotat ne toisistaan latausaseman merkinnöistä. Ne sopivat täyssähköautoille ja niissä on kiinteä latauskaapeli. Teholatauksen suurin latausteho on 100 kilowattia, suurteholatauksen suurimman lataustehon ollessa 200 kilowattia.

Kuinka nopeasti autoni latautuu?

Toteutuva latausteho riippuu useasta eri tekijästä, kuten autosi kyvystä ottaa sähköä vastaan, lämpötilasta sekä auton akun varaustilasta. Tyypillisesti sadan kilometrin toimintamatkan lataus kestää peruslatauksessa 1-2 tuntia, teholatauksessa noin 15-20 minuuttia ja suurteholatauksessa noin 8-15 minuuttia.

Kuinka toimia, jos ABC-lataus ei käynnisty?

Varmista, että latauslaite on päällä ja käytettävissä, tarkistamalla että latauslaitteen näyttö on perustilassa. Varmista myös, että älypuhelimessasi on internet-yhteys päällä. Jos autosi lataus ei käynnisty ABC-mobiilista, tarkista ensin, että latauskaapeli on kytketty oikein ja pohjaan asti. Jos käytät Peruslatauspistettä, varmista kaapeliliitos molemmista päistä. Varmista, että kaapelit ovat lukittuneet paikalleen ja kokeile aloittaa lataus uudestaan ABC-mobiilista. Jos tämä ei auta, voit yrittää koko lataustapahtumaa uudestaan: Peruslatauspisteellä irrota kaapeli molemmista päistään, Teho- ja Suurteholatauspisteellä palauta kaapeli takaisin telineeseen, ennen kuin liität latauskaapelin takaisin ja yrität latausta uudestaan. Jos lataus ei edelleenkään käynnisty, kokeile latausta toisella latauspisteellä jos sellainen on vapaana. Mikäli lataus ei vieläkään käynnisty, pyydämme sinua olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme, joka palvelee puhelimitse numerossa 010 768 0080 (0,084 €/min) tai vieraile ABC-latauksen palautesivulla.

Tarvitsenko oman latauskaapelin latausta varten?

Peruslatauspisteellä tarvitset oman Tyypin 2 -latauskaapelin. ABC-latauksen Teho- ja Suurteholatauspisteellä et tarvitse omaa latauskaapelia. Nämä latauspisteet on varustettu sekä muutamalla CCS- että yhdellä CHAdeMo-latausliittimillä.

Mistä tiedän, mikä latauskaapeli sopii autooni?

Täyssähköautoissa on tavallisimmin peruslataus- ja CCS-liitännät. Joissain sähköautoissa on myös CHAdeMOliitäntä ja pistokehybrideissä käytetään yleensä vain peruslatausta. Peruslataus edellyttää auton oman Tyypin 2 -latauskaapelin käyttöä. Tämä kaapeli tulee tavallisesti vakiovarusteena uusien sähköautojen ja usein myös pistokehybridien mukana. Ladattavan auton mukana tulee yleensä kaksi kaapelia. Toista mukana tulevaa kaapelia, jonka toisessa päässä on tavallinen sukopistoke, et voi käyttää ABC-lataus-asemilla. ABC-latauksen Teholataus- ja Suurteholatauspisteissä on aina kiinteät kaapelit.

Mitä eroa on peruslataus-, teholataus- ja suurteholatauspisteellä?

Eri latauspisteiden suurimpana erona on latausteho ja hinta. Hintatiedot löydät ABC-mobiilista. Peruslatauspiste eroaa muista myös siten, että sillä käytetään omaa latauskaapelia. Tunnistat latauspisteen parhaiten sen merkinnöistä. Peruslataus: 3,6–22 kW. Arvioitu latausaika (80 %) 3–10 tuntia. Teholataus: Jopa 80 kW. Arvioitu latausaika (tarpeen mukaan) 15–120 minuuttia. Suurteholataus: Jopa 150 kW. Arvioitu latausaika (tarpeen mukaan) 10–45 minuuttia. Kaikki autot eivät pysty hyödyntämään latauspisteen suurinta lataustehoa. Jos et ole varma siitä, mikä latauspisteen tyyppi autollesi sopii, käänny auton myyjän puoleen.

Mitä eroa on kW:lla ja kWh:lla?

Kilowatti (kW) tarkoittaa tehoa. Mitä suurempaa tehoa voidaan käyttää, sitä nopeammin auto latautuu. Kilowattitunti (kWh) on tuttu sähkölaskusta. Se on toimitetun tai käytetyn energian määrä. Esimerkki: Latauspisteen teho on 50 kW, eli ihanneolosuhteissa se lataa akkuun 50 kWh energiaa tunnin aikana tai vastaavasti 25 kWh energiaa puolessa tunnissa.

Miksi sähköauto latautuu hitaammin talvella?

Kylmän akun latausteho on pienempi kuin lämpimän. Ilmiö liittyy akkujen kemiaan: ionit liikkuvat kylmässä akkupaketissa hitaammin kuin lämpimässä. Latauspisteeseen lämpötila ei vaikuta. Latausta voi nopeuttaa kylmällä säällä lataamalla autoa akun ollessa mahdollisimman lämmin ja tyhjä. Siksi latauspysähdys kannattaa ajoittaa ajon loppuvaiheeseen ja auto ladata heti ajosta, eikä vasta esimerkiksi tauon päätteeksi.

Ruuhkamaksu

Miten ABC-latauksen ruuhkamaksu toimii?

Ruuhkamaksu on minuuttiperusteinen veloitus, joka astuu voimaan tietyn latausajan jälkeen. Maksu alkaa joko 45, 60, 90 tai 120 minuuttia latauksen aloittamisen jälkeen, vaikka lataus olisi vielä käynnissä tai jo päättynyt. Ruuhkamaksu päättyy vasta, kun latauspistoke irrotetaan autosta.

Ruuhkamaksu on käytössä vain osalla latausasemista. Ruuhkamaksu voi olla käytössä joko latausaseman kaikissa latauspisteissä tai osassa niistä. ABC-mobiilista voi tarkistaa, onko valitulla latausasemalla tai -pisteellä ruuhkamaksu käytössä. ABC-mobiili-sovelluksen avulla asiakas voi aloittaa auton latauksen ja seurata lataustapahtuman etenemistä.

Mikä on latauksen ruuhkamaksun hinta?

Ruuhkamaksun hinnat voivat vaihdella asemittain ja ajantasaisen hinnan voi tarkistaa ABC-mobiilista latausaseman tiedoista.

Onko latauksen maksulla ylärajaa?

Maksulla ei ole ylärajaa.

Mistä tiedän millä latausasemalla ruuhkamaksu on käytössä?

Tiedon voi tarkistaa ABC-mobiilista latausaseman tiedoista. Tiedoissa kerrotaan onko latausasemalla tai joillain sen latureilla ruuhkamaksu käytössä.

Peritäänkö latauksesta ruuhkamaksua, vaikka asemalla olisi muita latauspisteitä vapaana?

Jos valitulla latauspisteellä on ruuhkamaksu käytössä, maksu peritään vaikka asemalla olisi muita latauspisteitä vapaana.

Miten ABC-lataus maksetaan?

ABC-lataus maksetaan ABC-mobiilissa ja ruuhkamaksu eritellään selkeästi maksutapahtumasta muodostuvalla kuitilla.

Mistä tiedän, milloin latauksen ruuhkamaksu käynnistyy?

Latauspisteen tiedoissa kerrotaan käynnistyykö ruuhkamaksu 45, 60, 90, 120, 240 tai 720 minuuttia latauksen aloittamisen jälkeen. Tämän lisäksi ruuhkamaksun käynnistyttyä näytetään ABC-mobiiliin ilmoitus, jos niiden näyttäminen on sallittu puhelimen asetuksista.

Jos asemalla on latauksen ruuhkamaksu käytössä, koskeeko se kaikkia aseman latureita?

Tässä voi olla asemakohtaista vaihtelua. Ruuhkamaksu voi olla käytössä kaikilla kyseisen aseman latureilla tai vain osalla niistä. Ajantasaisen tiedon voi tarkistaa ABC-mobiilista latausaseman tiedoista.

Miksi latauksen ruuhkamaksu ei ole käytössä kaikilla asemilla?

Ruuhkamaksu voidaan ottaa käyttöön asemilla, jotka ovat kaikista ruuhkaisimpia ja joilla on tarvetta saada nopeutettua latauskiertoa, jotta mahdollisimman moni lataaja pääsee lataamaan autoaan ilman pitkää odottelua.

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo