Vastuullisuus

Preview image.jpg

ABC-ketju on osana S-ryhmää edistämässä koko kaupparyhmän vastuullisuustavoitteita ja tekemässä yhdessä meille kaikille parempaa paikkaa elää. S-ryhmän tavoitteena on olla vastuullisuuden edelläkävijä kaikilla niillä toimialoilla, joilla se toimii. ABC-ketjussa pyrimme toiminnallamme kohti yhteistä tavoitetta omassa toimintaympäristössämme.     Vuosittaisen Sustainable Brand Index 2023 -tutkimuksen mukaan kuluttajien mielikuvissa ABC koetaan polttonestekaupan sarjassa vastuullisimmaksi brändiksi. Sustainable Brand Index -selvitys on Euroopan suurin riippumaton vastuullisuusmielikuviin keskittyvä bränditutkimus, johon osallistui 12 000 suomalaista kuluttajaa.  Lue lisää täältä.

AUTOILU JA LIIKKUMINEN  

Suomalaisessa liikenteessä tullaan pitkään käyttämään useita energiamuotoja, ja siksi niiden kaikkien on oltava hyviä, vastuullisia ja kehittyviä. Tavoitteenamme on, että suomalaiset voivat ajaa vastuullisemmin käyttövoimasta riippumatta. On tärkeää, että etsimme kustannustehokkaita ja teknisesti toimivia ratkaisuja vähentämään liikenteen fossiilisia päästöjä nyt ja tulevaisuudessa.  

 • Auton valinta ja taloudellinen ajotapa ovat ratkaisevassa roolissa, kun liikenteen päästöjä halutaan vähentää. Jokainen autoilija voi lisätä energiatehokkuutta ajamisessaan eli säästämään polttoainetta ja samalla vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Lue vinkkimme taloudellisempaan ajotapaan >> 

 • S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava ABC-lataus-sähköautojen latauspisteverkosto. ABC-lataus on vajaassa kahdessa vuodessa kasvanut yli 1 300 latauspisteen verkostoksi. Noin 500 uutta ABC-latauspistettä avataan vuoden 2023 aikana. Lue lisää ABC-latauksesta >>  

 • Myymiimme polttonesteisiin sekoitetaan myös biopolttoainetta, joka vähentää liikenteen päästöjä. Biopolttoaineiden myötä polttonesteiden kokonaispäästöt vähenivät 470 000 tonnilla suhteessa fossiilisiin polttonesteisiin vuonna 2022. Biopolttoaineen osuus kokonaisuudesta on 30 prosenttia vuonna 2030. 

 • Yli 83 % biopolttoaineiden raaka-aineista oli jäte- ja tähdepohjaisia vuonna 2022. Osa raaka-aineena hyödynnettävästä biojätteestä kerätään omista toimipaikoistamme. 

 • ABC:n polttoainevalikoimaan kuuluu myös Eko E85 -korkeaseosetanolipolttoneste, jonka jätteestä valmistetun etanolin osuus vähentää autoilun fossiilisia hiilidioksidipäästöjä jopa 80 %. Lue lisää Eko E85 -polttonesteestä >> 

 • Lisäksi kesäkuusta 2021 lähtien on ABC:llä voinut tankata uutta fossiilivapaata Nero Dieseliä. Se on kokonaan uusiutuvista raaka-aineista valmistettu dieselpolttoaine, jonka avulla voidaan vähentää elinkaaren aikaisia hiilidioksidipäästöjä tavalliseen dieseliin verrattuna jopa 90 prosenttia. Lue lisää Nero Dieselistä >> 

 • ABC Carwash -autopesuissa käytämme ympäristöystävällisiä ja Joutsenmerkki-sertifioituja pesuaineita ja ne optimoidaan aina kuhunkin vuodenaikaan sopiviksi. Uusissa pesuhalleissa on vedenkierrätysjärjestelmä, jonka avulla pesuvesi voidaan puhdistaa ja käyttää uudelleen autopesuissa. Tämä vähentää vedenkulutusta ja autopesussa syntyvän jäteveden määrää. 

 • Vesivastuullisuus on keskeinen osa S-ryhmän luontotyötä. Vesivastuullisuudella tarkoitetaan veden käyttöä ja vesien suojelua, ja siinä huomioidaan ympäristölliset, taloudelliset, kulttuuriset ja oikeudenmukaisuuden näkökulmat. Polttoainemyynnin vesivastuuriskiä huomioidaan poikkeustilannevarautumisen ja lupamenettelyiden kautta. 

 • Esimerkiksi kaikilla ABC-asemilla on huomioitu vuoto-/päästöriskit, oli jakeluasema joko ympäristöluvitettu tai rekisteröity. Lisäksi ABC-asemilla on poikkeustilanteiden hallintaan liittyviä ohjeistuksia. 

 • Kaikilla HOK-Elannon kolmella ABC Pesukadulla (Kaari, Nihtisilta ja Porttipuisto) on autopesulatoiminnan kattava Joutsenmerkki. Myös HOK-Elannon ABC:n 13 perinteisessä autopesuhallissa käytetään vain biohajoavia ja ympäristömerkittyjä kemikaaleja. Autopesun ympäristömerkki perustuu vedenkulutuksen ja kemikaalipäästöjen vähentämiseen. 

RUOKA   

ABC mahdollistaa ulkona syömisen kaikkialla Suomessa tarjoamalla monipuolisia ja kohtuuhintaisia mahdollisuuksia ravintolaruokailuun, esimerkiksi juhlahetkiin tarjoamme vuosittain äitienpäivänä lounasta sielläkin missä tarjontaa on vähän. 

 • Kannustamme asiakkaitamme tekemään kestävämpiä ja terveellisempiä valintoja sekä arjessa että juhlahetkinä tarjoamalla ABC Noutopöydässä aina myös lämpimän kasvisruokavaihtoehdon sekä runsaan salaattipöydän. 

 • ABC Ravintoloissa on tarjoiltu vain kotimaista sian-, naudan- ja broilerinlihaa vuodesta 2015. 

 • Autamme asiakkaitamme tekemään vastuullisia valintoja Noutopöydässä, jonka yhteydessä asiakasviestinnällä kehotamme ottamaan ruokaa vain niin paljon kuin jaksaa syödä. Meillä voi aina ottaa ruokaa lisää Noutopöydästä. Omilla valinnoillamme voimme yhdessä vaikuttaa ruokahävikin syntymiseen.  

 • Seuraamme tarkasti asiakasmääriä toimipaikoissamme ja ennakoimme valmistettavien ruokien määriä, esimerkiksi Noutopöydässä ruokaa valmistetaan päivän aikana lisää menekin mukaan. 

 • Olemme tehneet vuodesta 2017 hävikkiruokapalvelu ResQ Clubin kanssa yhteistyötä tavoitteenamme pienentää ravintoloidemme ruokahävikkiä kolmanneksella. Yhteistyön ansiosta pelastettiin 42 964 annosta hävikiltä vuoden 2022 aikana. Lue lisää yhteistyöstä >>  

 • Ruokahävikin vähentämiseksi pakkaamme mielellämme ruoka-annoksesi mukaan kierrätettäviin take away -astioihin, mikäli koko annosta ei jaksa syödä samalla kertaa. 

 • Tarjonnassamme on huomioitu eri ruokavaliot mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi pizzat voi tilata gluteenittomina ja halutessaan myös vegaanisella juustolla. Ruokalistalta löytyy myös annoksia, joita voi tilata vegaanisena esimerkiksi vaihtamalla annoksen proteiinin lihattomaan härkäpapuun. 

IHMISET 

Meille kaikki ihmiset ovat yhtä tärkeitä ja tervetulleita. ABC on myös merkittävä työllistäjä, joka tarjoaa työpaikkoja monimuotoisesti kaikkialla Suomessa. 

 • Erityistä huomiota kiinnitämme toimipaikkojen ja palveluiden suunnitteluun mahdollisimman esteettömiksi ja turvallisiksi. Myös tuotteiden turvallisuutta seuraamme huolellisella omavalvonnalla eli esimerkiksi kylmäketjun seurannalla. Täällä voit tutustua ABC Liikennemyymälöiden Oiva-raportteihin.  

 • Vuosittain tarjoamme tuhansille nuorille kesätyöpaikan ympäri Suomen, myös haja-asutusalueilla, joissa kesätyömahdollisuuksia voi muutoin olla tarjolla niukasti.   

 • ABC on kohtaamis- ja virkistäytymispaikan kaiken ikäisille ihmisille aina vauvasta vaariin sekä erilaisille seuroille ja yhteisöille. Osa ABC Liikennemyymälöistä on auki jopa 24 h vuoden jokaisena päivänä tarjoten pistäytymispaikan paikallisille asukkaille ja liikkuville asiakkaille yksinäisyyden ehkäisemiseksi. 

 • Pyrimme tarjoamaan hyvinvointia ja palveluita ympäri Suomen. ABC Liikennemyymälöiden kanssa saman katon alla toimii lukuisia yrittäjiä ja paikallisia toimijoita, esimerkiksi ABC Lohjalla Deli Baker’s Leipomo ja ABC Heinolassa mm. apteekki ja Nanso Shop. 

 • ABC Liikennemyymälöistä löytyy myös taukotiloja ammatikseen autoileville. 

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo