Tietoa

tietoa-abc-ketjusta-historiakuva.jpg

LIIKENNEMYYMÄLÄTOIMINTOJEN ENSI ASKELEET

Osuustoiminnan alkuvuosina 1920- ja 1930-luvuilla SOK-bensiiniä myytiin mm. Mellilässä. Ensimmäiset liikennemyymälätyyppiset toimipaikat avattiin Somerolle ja Haminaan 1990-luvulla. Niistä saadut kokemukset, lukuisat opintomatkat sekä SOK:n ja osuuskauppojen asiantuntijoiden projektityö toi markkinoille uuden tavan palvella etenkin liikkuvia asiakkaita, mutta samalla myös paikkakuntalaisia.

MISTÄ NIMI ABC?

Jo ensimmäisissä liikennemyymälän piirroksissa komeili maamerkkinä korkea pyloni, johon arkkitehdin vaatimuksista piti keksiä työnimi. Siitä syntyi uudelle liiketoiminnalle työnimeksi ABC. Ketjulle ei löytynyt kahdessa ensimmäisessä asiakastestissä sopivaa lopullista nimeä. Kolmannella kierroksella pyysi silloisen SOK Ässähuoltamot-ketjuohjauksen, sittemmin ABC-ketjun, johtaja Heikki Strandén lisäämään testattavien nimien joukkoon työnimenä olleen ABC:n. Asiakastestiryhmän mielestä ABC oli ylivoimainen tulevan ketjun nimeksi, ja loppu onkin historiaa.

ABC-LIIKENNEMYYMÄLÄ- JA POLTTONESTEKAUPAN VIRSTANPYLVÄITÄ

1998 tehtiin päätös kahden ABC-aseman rakentamisesta. Loppuvuodesta avattiin ensimmäinen ABC Liikennemyymälä Uttiin ja ensimmäinen ABC-automaattiasema Helsingin Konalaan. 2002 ketjussa 100 ABC-asemaa. 2004 oma hankintayhtiö North European Oil Trade Oy (NEOT) käynnisti polttonestetoimitukset 2004 ABC Restaurant lukumääräisesti S-ryhmän suurimmaksi ravintolaketjuksi (yhteensä 60 ABC-ravintolaa) 2004 ABC sai palveluilleen Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu -käyttöoikeuden 2008 ABC valittiin ensimmäisen kerran Suomen luotetuimmaksi huoltoasemaketjuksi Valittujen Palojen teettämässä lukijatutkimuksessa. 2009 ABC nousi Suomen suurimmaksi bensiinikauppiaaksi. 2010 avattiin 100. ABC Liikennemyymälä 2011 Eko E85 -polttoneste tuotiin markkinoille. Tuotteelle myönnettiin Avainlipun käyttöoikeus samana vuonna. Lue lisää Eko E85:sta. 2013 Smart Diesel -älydieselin tuotiin markkinoille. 2015 ABC Liikennemyymälöiden ravintolat siirtyivät käyttämään 100 % kotimaisia liharaaka-aineita. 2016 ABC:n mobiilitankkauspalvelu avattiin S-mobiili-sovellukseen. 2017 ABC otti käyttöön Tankkausbonuksen. 2018 ABC-ketjun oma ABC-mobiili-sovellus julkaistiin. 2019 Ruoan tilaaminen ja ABC Carwash -autopesut mahdollista maksaa ABC-mobiilissa 2021 Sähköautojen latauspalvelu ABC-lataus julkaistiin.

ABC on nykyään matkailijan viihtyisä ja monipuolinen taukopaikka sekä lähiseudun asukkaiden oma kohtaamispaikka ja palvelukeskittymä. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia, ABC-latausasemia sekä ABC Carwash -autopesuja.

ABC Liikennemyymälät

ABC Liikennemyymälät palvelevat vuoden jokaisena päivänä, osa asemista jopa 24 h. ABC Liikennemyymälät ovat avoinna normaalisti myös kaikkina juhlapyhinä, kuten jouluna ja juhannuksena.

ABC Liikennemyymälän yhteydessä on aina polttonesteen tankkauksen lisäksi tarjonnaltaan monipuolinen ravintola ja edullinen ruokakauppa. ABC:n omat ravintola- ja ruokakauppapalvelut ovat auki koko liikennemyymälän aukioloajan. ABC Liikennemyymälä tarjoaa samalla myös monia muita palveluita, kuten erityisesti lapsiperheitä ilahduttavat lastenhoitohuoneet, tilavat ja siistit WC:t ja lapsille Apsi-leikkipaikan sekä monesti myös autopesupalvelut.

Tilausajo- ja raskaanliikenteen kuljettajille on taukotiloja osassa ABC Liikennemyymälöistä. Monesti liikennemyymälän yhteydessä on muita eri alojen palveluntarjoajia, joiden myymälöillä on omat aukioloajat.

ABC-automaattiasemat

ABC-automaattiasemat sijaitsevat pääasiassa S-ryhmän ruokakauppojen, kuten Prismojen, S-markettien ja Sale-myymälöiden yhteydessä. ABC-automaattiasemilla tankkaat helposti ja nopeasti, ja asiakasomistajana kerrytät Tankkausbonusta, jopa 5 senttiä/litra.

ABC Carwash -autopesut

Autopesupaikat ovat pääosion ABC Liikennemyymälöiden ja -automaattiasemien sekä Prismojen yhteydessä. ABC Carwash -autopesut ovat nykyaikaisia, siistejä sekä turvallisia autopesupaikkoja, joissa auton voi pesettää ympäristöystävällisesti. Lue lisää ABC Carwash -autopesuista.

ABC-latausasemat

Sähköautoilijoille rakennamme maan kattavinta latausverkostoa. Löydät ABC-latausasemat ABC-asemien sekä S-ryhmän ruokakauppojen ja hotellien yhteydestä. Sähköauton lataaminen onnistuu kätevästi vain muutamalla klikkauksella ABC-mobiilissa. Lue lisää ABC-latauksesta.

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo