Tietoa

tietoa-abc-ketjusta-historiakuva.jpg

TIETOA ABC:STA

ABC-ketjun historiaa

Osuustoiminnan alkuvuosina 1920- ja 1930-luvuilla SOK-bensiiniä myytiin mm. Mellilässä. Ensimmäiset liikennemyymälätyyppiset toimipaikat avattiin Somerolle ja Haminaan 1990-luvulla. Niistä saadut kokemukset, lukuisat opintomatkat sekä SOK:n ja osuuskauppojen asiantuntijoiden projektityö toi markkinoille uuden tavan palvella etenkin liikkuvaa, mutta samalla myös paikkakuntalaisia.

Mistä nimi ABC?

Jo ensimmäisissä liikennemyymälän piirroksissa komeili maamerkkinä korkea pyloni, johon arkkitehdin vaatimuksista piti laittaa työnimi. Työnimeksi syntyi ABC. Ketjulle ei löytynyt kahdessa ensimmäisessä asiakastestissä sopivaa nimeä. Kolmannella kierroksella pyysi silloisen SOK Ässähuoltamot-ketjuohjauksen, sittemmin ABC-ketjun, johtaja Heikki Strandén lisäämään testattavien nimien joukkoon työnimenä olleen ABC:n. Asiakastestiryhmän mielestä ABC oli ylivoimainen tulevan ketjun nimeksi, ja loppu onkin historiaa.

ABC-liikennemyymälä- ja polttonestekaupan virstanpylväitä

 • 1998 tehtiin päätös kahden ABC-aseman rakentamisesta. Loppuvuodesta avattiin ensimmäinen ABC-liikennemyymälä Uttiin ja ensimmäinen ABC-automaattiasema Helsingin Konalaan.

 • 2002 ketjussa 100 ABC-asemaa

 • 2004 oma hankintayhtiö North European Oil Trade Oy (NEOT) käynnisti polttonestetoimitukset

 • 2004 ABC-Restaurant lukumääräisesti S-ryhmän suurimmaksi ravintolaketjuksi (yhteensä 60 ABC-ravintolaa)

 • 2004 ABC sai palveluilleen Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu -käyttöoikeuden

 • 2008 ABC valittiin ensimmäisen kerran Suomen luotetuimmaksi huoltoasemaketjuksi Valittujen Palojen teettämässä lukijatutkimuksessa.

 • 2009 ABC nousi Suomen suurimmaksi bensiinikauppiaaksi

 • 2010 avattiin 100. ABC-liikennemyymälä

 • 2011 Eko E85 -polttoneste tuotiin markkinoille. Tuotteelle myönnettiin Avainlipun käyttöoikeus samana vuonna. Lue lisää

 • 2013 Smart Diesel -älydieselin tuotiin markkinoille.

 • 2015 ABC-liikennemyymälöiden ravintolat siirtyivät käyttämään 100 % kotimaisia liharaaka-aineita

 • 2016 ABC-mobiilitankkauspalvelu avattiin S-mobiiliin ja ensimmäiset Lähi-ABC-asemat aloittivat toimintansa

 • 2017 ABC otti käyttöön Tankkausbonuksen

 • 2018 ABC-mobiilisovellus julkaistiin

 • 2019 ABC otti käyttöön mobiilipesut ja ABC mobiili laajeni ruoan tilaamiseen

 • 2021 ABC-lataus julkaistiin

Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. Tarjoamme nykyaikaisen ja monipuolisen palveluverkoston Suomessa sekä Ahvenanmaalla. 

ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia, ABC-latausasemia sekä ABC Carwash -autopesuja.

ABC-liikennemyymälät

ABC-liikennemyymälät palvelevat vuoden jokaisena päivänä sekä arkena että pyhänä, osa asemista on auki 24h. ABC-liikennemyymälät ovat avoinna normaalisti myös kaikkina juhlapyhinä, kuten jouluna ja juhannuksena.

ABC-liikennemyymälän yhteydessä on aina polttonesteen tankkausen lisäksi tarjonnaltaan monipuolinen ravintola ja edullinen ruokakauppa. ABC:n omat ravintola- ja ruokakauppapalvelut ovat auki koko liikennemyymälän aukioloajan. ABC-liikennemyymälä tarjoaa samalla myös monia muita palveluja mm. tilavat ja siistit WC-tilat, lastenhoitohuoneen ja lasten Apsi-leikkipaikan sekä monesti myös autopesupalvelut. Ammatikseen autoileville on osassa ABC-liikennemyymälöitä myös taukotilat tilausajo- ja raskaanliikenteen kuljettajille. Liikennemyymälän yhteydessä on monesti myös muita palveluntarjoajia, joiden myymälöillä on omat aukioloajat. 

ABC-automaattiasemat

ABC-automaattiasemat sijaitsevat pääasiassa S-ryhmän markettien, kuten Prismojen, S-markettien ja Sale-myymälöiden yhteydessä. ABC-automaattiasemilla tankkaat helposti ja nopeasti Tankkausbonuksia kerryttäen.

ABC Carwash

Autopesupaikat ovat pääosion ABC-liikennemyymälöiden ja -automaattiasemien sekä Prismojen yhteydessä. ABC-CarWash -autopesupaikat ovat nykyaikaisia, siistejä sekä turvallisia autopesupaikkoja, joissa auton voi pesettää ympäristöystävällisesti. Katso autopesupaikat tästä.

ABC-latausasemat

Löydät ABC-latausasemat ABC-asemien, sekä S-ryhmän markettien ja hotellien yhteydestä. Sähköauton lataaminen onnistuu kätevästi vain muutamalla napautuksella mobiilisovelluksemme ABC-mobiilin avulla.

footer-abc-logo