ABC-lataus näin lataat sähköauton

article-hero-image

Näin lataat sähköauton

 • Aja vapaana olevalle latauspisteelle.

 • Aloita lataus ABC-mobiililla:

  • Valitse sovelluksessa oikea latausasema.

  • Paina ”Olen asemalla, aktivoi latauspisteet” -painiketta.

  • Valitse latauspiste. Latauksen hinnan (€/kWh) sekä mahdollisen ruuhkamaksun näet valitessasi latauspistoketta.

  • Paina ”Aloita lataus ja kiinnitä kaapeli” -painiketta aloittaaksesi lataus. Painikkeen yläpuolella näet latauksen maksamiseen valitun maksukortin sekä asetetun katevarauksen summan, joita voit halutessasi vaihtaa.

  • Katevarauksen yhteydessä varaudu tunnistautumaan esimerkiksi omaa pankkisovellusta hyödyntäen.

  • Palaa ABC-mobiili-sovellukseen. Kun maksukorttisi katevaraus on hyväksytty, ABC-mobiilin kello käynnistyy ja sinulla on 3 min aikaa kytkeä latauskaapeli autoon.

 • Kytke latauskaapeli autoosi. Peruslatauspisteellä käytät omaa latauskaapeliasi. Teho- ja Suurteholatauspisteellä käytät latauspisteeseen kiinteästi asennettua latauskaapelia.

 • Lopeta lataus.

  • Peruslataus: Voit lopettaa latauksen ABC-mobiili-sovelluksesta, mutta tämä ei välttämättä vapauta kaapelin lukitusta auton latausportista. Voit lopettaa latauksen myös avaamalla auton ovien lukituksen. Useimmissa automalleissa tämä lopettaa latauksen ja vapauttaa samalla latauskaapelin lukituksen.

  • Teho- ja Suurteholataus: Auto vapauttaa latauspistokkeen lukituksen päättäessäsi latauksen ABC-mobiilista.

  • Joissain automalleissa latauksen päättäminen on mahdollista myös auton kojetaulun latausvalikosta. Toisista autoista löytyy myös erillinen lukituksen vapautuspainike auton latausportin yhteydestä.

  • Olethan auton latauspistokkeen luona lopettaessasi latausta, sillä osassa automalleista latauspistokkeen lukitus aktivoituu uudelleen muutaman sekunnin jälkeen, jos latauspistoketta ei irroteta välittömästi. Tällöin voit vapauttaa latauspistokkeen autosta lukitsemalla ja avaamalla auton ovet uudelleen.

Latauksen lopullinen hinta laskutetaan ABC-mobiili-sovelluksessa asettamaltasi maksukortilta heti latauksen päätyttyä lataamasi sähkömäärän mukaan. Jos latausasemalla on käytössä ruuhkamaksu, myös latausajasta veloitetaan latausasemakohtaisessa ruuhkamaksussa määritetyn aloitusajan ylimenevältä osalta. Latauksen aloituksessa tehty katevaraus purkaantuu.

HUOM. Latauksen veloitus päättyy vasta, kun latauspistoke irrotetaan autosta.

Asiakasomistajana kerrytät Bonukset automaattisesti.

Etsi sopiva ABC-latausasema

Löydät latausasemat ja niiden yhteydessä olevat palvelut abcasemat.fi-verkkopalvelun karttanäkymästä. ABC-mobiili-sovelluksesta näet lähimmän latausaseman lisäksi myös latausaseman vapaat latauspaikat, niiden suurimman mahdollisen lataustehon ja latauksen hinnan, mikä auttaa lataustauon suunnittelussa.

Teholataus ja suurteholataus

Täyssähköautoille. Latauskaapeli on kiinteästi latausasemassa. Kuvassa yksi CHAdeMO-latauspiste ja kolme CCS-latauspistettä.

Peruslataus

Kaikille ladattaville autoille tarvitset oman latauskaapelin. Kuvassa neljä tyypin 2 latauspistettä.

Valitse sopiva latauspiste

Pistokehybridille peruslataus on lähes aina paras lataustapa. Täyssähköautoilijalle oikea latauspiste on yleensä CCS-liitin, mutta joissain automalleissa, kuten Kia Soul, Lexus UX300, Nissan NV-200, Nissan Leaf, sekä vanhemmissa Tesla Model S ja Tesla Model X -autoissa käytetään CHAdeMO -liitintä.

ABC-latausverkossa on sekä Teholataus-, että Suurteholatauspisteitä. Suurteholatauspisteelle kannattaa hakeutua, kun autosi tukee suuria lataustehoja ja kun haluat mahdollisimman lyhyen lataustauon. Teholataus- ja Suurteholatauspisteillä saat parhaan lataustehon ajossa lämmenneeseen ja auton oman akun esilämmitystoiminnon esilämmittämään sekä mahdollisimman tyhjään akkuun. Viileät ja erityisesti talven kylmät olosuhteet laskevat ladattavan auton lataustehoa olennaisesti. Kylmissä olosuhteissa ladattava auto rajoittaa usein vastaanotettavaa lataustehoa ja usein siksi latauspistokkeesta ei ole mahdollista saada tarjolla olevaa tehoa. Auton akku onkin hyvä ladata Teholataus- tai Suurteholatausasemalla akun lämmettyä esimerkiksi viikonlopun automatkan päätteeksi, ennemmin kuin seuraavana arkiaamua työmatkalle lähdettäessä.

Voit tarkistaa yksittäisen latauspisteen tarjoaman tehon latauslaitteen näytöltä. Peruslatauspiste tarjoaa tavallisesti 11 kW tai 22 kW, josta täyssähköauto pystyy yleensä hyödyntämään automallista riippuen 11-22 kW ja pistokehybridi enintään 3,7 kW.

Teholataus- ja Suurteholatauspisteillä tarjolla oleva teho vaihtelee olosuhteiden mukaan, ollen Teholatauksessa enintään 80 kW. Suurteholatauksessa tarjolla oleva pistokekohtainen teho voi olla 150kW tai 200kW. Uusimmilla 800 V -jännitettä käyttävillä sähköautoilla on mahdollista saavuttaa osalla latausasemista jopa 300kW tai 400kW latausteho. Käytettävissä olevat tehot on nähtävissä latauslaitteen näytöltä. Lue tarkemmin dynaamisesta tehonjaosta.

Latauspisteisiin kiinteästi asennettu kaapeli yltää myös auton toiselle puolelle, mutta ei vastakkaiseen nurkkaan.

Aloita lataus

 1. Aloita lataus ABC-mobiili-älypuhelinsovelluksesta: valitse sovelluksessa oikea latauspiste ja aloita lataus. Katevarauksen yhteydessä varaudu tunnistautumaan esimerkiksi omaa pankkisovellusta hyödyntäen.

 2. Kytke sitten kaapeli. Peruslatauspisteellä käytät omaa kaapeliasi, Teho- ja Suurteholatauspisteellä käytät latauspisteeseen kiinteästi asennettua kaapelia.

Huomaa, että latauslaite ja auto lukitsevat kaapelin kiinni. Älä siis vedä kaapeleita irti voimalla latauslaitteesta tai autosta.

Vinkit

Sovelluksen Minä-osion kohdassa ”Lataus” voit käydä valitsemassa näytettäväksi latauspisteet ensisijaisesti, jos olet asemalla, jolla on tarjolla sekä tankkausta että latausta. Lisäksi voit valita latauspistoketyypit, joiden mukaan karttahaussa, asemalistauksissa ja latauspisteissä näkyvät vain valintaasi sopivat latauspisteet.

Voit halutessasi seurata latauksen etenemistä myös älypuhelimen web-selaimella. Skannaa latauslaitteen näytöltä QR-koodista web-sivun osoite. Tämä toiminnallisuus on mahdollinen vain Kempower-latauslaitteissa ja se on laitevalmistajan lisäpalvelu. Toiminnallisuus ei ole liity ABC-mobiilin käyttöön.

Lopeta lataus

Yleensä helpoin tapa lopettaa lataus on avata auton ovien lukitus. Useimmissa automalleissa tämä lopettaa latauksen ja vapauttaa latauskaapelin lukituksen.

Voit lopettaa latauksen myös ABC-mobiili-sovelluksesta, mutta tämä ei yleensä vapauta kaapelien lukitusta. Lukitus avataan tavallisesti auton avaimesta, ovien avauspainikkeella, vaikka auton ovet olisivatkin jo auki. Lukituksen voi avata myös auton kojelaudasta käsin ja joissain autoissa on myös erillinen lukituksen vapautuspainike latausliittimen yhteydessä.

Peruslatauspisteellä muista ottaa latauskaapeli mukaan. Teho- ja suurteholatauspisteellä palauta latauspistoke paikalleen.

Latauksen lopullinen hinta laskutetaan ABC-mobiili-sovelluksessa asettamaltasi maksuvälineeltä heti latauksen päätyttyä ja katevaraus purkaantuu.

Näin lataat ABC-mobiililla video

Ämnesområden

Även dessa kan vara av intresse för dig

Förmåner

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo