Sähköauton lataus | Dynaaminen tehonjako

article-hero-image

NÄIN TOIMII ABC-LATAUKSEN DYNAAMINEN TEHONJAKO

ABC-latauksen latausasemilla käytetään niin sanottua dynaamista tehonjakoa Teho- ja Suurteholatauspisteillä. Tämä parantaa monipaikkaisen latausaseman suorituskykyä jakaen lataustehoa älykkäästi lataukseen kytkettyjen autojen välillä. Sähköautojen latausteho vaihtelee. Uudet ja suuremmilla ajoakuilla varustetut sähköautot voivat ladata yleensä yli sadan kilowatin teholla, siinä missä edullisemmat, pieniakkuisemat autot lataavat usein noin 50 kilowatin teholla. Latausteho riippuu myös akuston varaustasosta ja lämpötilasta. Suurilla, monipaikkaisilla latausasemilla lataustehoa kannattaakin jakaa tarpeen mukaan autojen välillä. Näin latausaseman kokonaistehosta saadaan enemmän irti.

ABC-lataus käyttää suomalaista huipputekniikkaa

ABC-latauksen latausasemilla käytetään suomalaisen Kempowerin latauslaitteita. Jos suurteholatausaseman kokonaisteho on esimerkiksi 300 kilowattia ja asemalla sattuu olemaan kolme autoa yhtäaikaisesti lataamassa, saa kukin lataava auto sata kilowattia lataustehoa. Vastaavasti kahdelle autolle tarjotaan 150 kilowattia kummallekin, jos latausaseman muut latauspisteet ovat vapaana. Mutta jos yksittäinen lataava auto ei pysty hyödyntämään tarjottua lataustehoa kokonaan, siirtää latausasema käyttämättä jäävää tehoa muille lataaville autoille. Näin latausaseman kokonaisteho tulee hyödynnettyä paremmin. Yksittäisen suurteholatauspisteen suurin mahdollinen latausteho on aina 150 kilowattia, vaikka latausasemalla olisi vapaata tehoa enemmänkin tarjolla. Vastaavasti teholatausaseman suurin mahdollinen latausteho on 80 kW latauspistettä kohden. Latauspisteiden maksimitehot ovat lataustekniikan ja -kaapeloinnin asettamia ylärajoja lataukselle, eivätkä ne liity dynaamiseen tehonjakoon.

Tarkka latausteho löytyy latauslaitteen näytöltä

Näet latauslaitteen näytöllä sekä lataustehon vaihteluvälin, että sillä hetkellä tarjolla olevan lataustehon. Käynnistettyäsi latauksen näet todellisen, toteutuvan lataustehon sekä tiedon siitä rajoittaako lataustehoa auto vai latauslaite. Kosketusnäytön info-painikkeen takaa saat esille lisää tietoa lataustapahtumasta, esimerkiksi latausaika-arvion 60 %, 80 % ja 100 % varaustasolle. Voit seurata latauksen etenemistä myös omasta älypuhelimestasi, skannaamalla QR-koodin laitteen näytöltä.

Katso video kuinka käytät ABC-latausta:

Aihealueet

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo