ABC:S MILJÖVÄNLIGARE I EKO E85-BRÄNSLE

ABC Etanoliautoilijat 16x9

I vårt bränslesortiment ingår det högblandade etanolbränslet Eko E85 som minskar de fossila koldioxidutsläppen från bilar med upp till 80 %. Inhemska, miljövänliga och förmånliga Eko E85 kan användas i bilar med flexifuel-motor samt i bensinbilar där en E85-konverteringssats har installerats.

Eko E85-bränslet som säljs inom ABC-kedjan innehåller 80–85 % bioetanol och tillverkas av bland annat inhemskt bioavfall från livsmedelsindustrin, som överblivet bröd från S-gruppens butiker. Etanolproduktionen ger inte upphov till några koldioxidutsläpp i atmosfären, och som biprodukt uppstår vatten och foder för jordbruket. Vid produktionsanläggningarna bildas 96–97-procentig etanol av bioavfall. Etanolen indunstas sedan till 99-procentig etanol vid en indunstningsanläggning och blandas därefter med bensin. Bensinen utgör 15–20 % av det slutliga bränslet som säljs. Eftersom etanolen produceras vid små anläggningar som finns där livsmedelsindustrins avfallsflöden uppstår, behövs i praktiken inte några råvarutransporter alls.

Eko E85 har dessutom ett förmånligare literpris än 95 E10-bensin. På ABC-stationen är Eko E85-bränslet separat utmärkt och tankpistolen har blått handtag.

TANKA OCH STÖD SAMTIDIGT FINLÄNDSKT ARBETE

Ursprungsmärkningskommissionen vid Förbundet för Finländskt Arbete beviljade ABC-kedjan rätt att använda Nyckelflaggan på sitt Eko E85-bränsle 2011. När du tankar Eko E85 stöder du med andra ord samtidigt inhemskt arbete och kunnande. Frågor och svar om E85-konverteringssats

1. Vad är en eFlexFuel-konverteringssats?

En eFlexFuel-konverteringssats är ett lättinstallerat extra tillbehör som gör det möjligt att tanka och använda E85-bränsle i bensinbilar. Vid installationen av konverteringssatsen görs inga permanenta ändringar på bilen, utan tillbehöret använder bilens egenskaper för att lära den att använda E85-bränsle.

Läs mer om konverteringssatsen eFlexFuel: Vanliga frågor – eFlexFuel Technology 2. På vilka bilar kan man installera konverteringssatsen och vad kostar den?

Konverteringssatsen eFlexFuel lämpar sig för de flesta bensinbilar med elektronisk bränsleinsprutning. Konverteringssatsen eFlexFuel E85 som har tagits fram och tillverkats i Finland finns inte för dieselbilar eller bilar med direktinsprutning. eFlexFuel E85 fungerar med samma teknik som många fabrikstillverkade flexifuel-bilar. Priserna på konverteringssatser varierar beroende på hur många cylindrar motorn har. Kontrollera först att din bil är kompatibel med konverteringssatsen för att ta reda på produktens pris och egenskaper: eFlexPlus E85-uppgradering – eFlexFuel Technology Bilar som har registrerats före 1.1.2007 måste genomgå en ändringsbesiktning för eFlexFuel E85-konverteringssatsen. Läs mer om ändringsbesiktning här.

3. Hur installerar jag en konverteringssats?

Se närmaste installationsställe: Installationsställen – eFlexFuel Technology. Om du har erfarenhet av att underhålla och reparera bilen kan du installera eFlexFuel E85-uppgraderingen själv. Installationen tar vanligen 1–2 timmar och kräver basverktyg och en universalmätare. Installeringsanvisningar följer med konverteringssatsen.

4. Vilka är fördelarna med att installera konverteringssatsen eFlexFuel?

Bilister med bensindriven bil kan minska sitt koldioxidavtryck från trafiken genom att köra mindre, ändra sina körsätt och välja en flexifuel-bil. Du kan fortfarande tanka bensin i din flexifuel-bil på normalt sätt, men om du vill kan du även välja Eko E85-bränsle som är en förmånligare och mer hållbar lösning.

5. Hur mycket bränsle förbrukar en flexifuel-bil? Förbrukar den mer bränsle än normalt? Bilisten kan själva påverka bränsleförbrukningen genom sitt körsätt. En bil förbrukar mer etanol än bensin vid drift, men eftersom etanolen har ett förmånligare pris blir kostnaderna ändå lägre än för bensin.

Förmåner

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo