informationsdelen

tietoa-abc-ketjusta-historiakuva.jpg

TRAFIKBUTIKSVERKSAMHETENS FÖRSTA STEG

Under den kooperativa verksamhetens begynnelseår på 1920- och 1930-talen såldes SOK-bensin bland annat i Mellilä. De första verksamhetsställena som påminde om dagens trafikbutiker öppnade i Somero och Fredrikshamn på 1990-talet. Erfarenheterna från dem, otaliga studieresor och gediget projektarbete utfört av SOK:s och handelslagens experter möjliggjorde lansering av ett helt nytt sätt att betjäna kunderna, i synnerhet de som är på resande fot, men samtidigt också ortsborna.

VARIFRÅN KOMMER NAMNET ABC?

Redan på de första ritningarna på en trafikbutik stoltserade en hög pylon, ett landmärke, som på arkitekternas begäran måste få ett arbetsnamn. Då fick den nya affärsverksamheten arbetsnamnet ABC. Två kundtester genomfördes, men man hittade inget slutligt namn för kedjan. Under den tredje omgången bad direktören för dåvarande SOK Ässähuoltamot-kedjestyrningen, sedermera ABC-kedjan, Heikki Strandén att även arbetsnamnet ABC skulle testas. Den kundgrupp som namnen testades på ansåg att ABC var överlägset bäst – och resten är historia. MILSTOLPAR I ABC-TRAFIKBUTIKSVERKSAMETEN OCH BRÄNSLEHANDELN

1998 fattades beslut om att bygga två ABC-stationer. I slutet av året öppnades den första ABC Trafikbutiken i Uttis och den första ABC-automatstationen i Kånala i Helsingfors.

2002 omfattade kedjan100 ABC-stationer.

2004 inledde det egna upphandlingsbolaget North European Oil Trade Oy (NEOT) bränsleleveranser.

2004 blev ABC Restaurant S-gruppens största restaurangkedja sett till antalet (totalt 60 ABC-restauranger).

2004 beviljades ABC rätt att använda Förbundet för Finländskt Arbetes märke Nyckelflaggan på sina tjänster.

2008 utsågs ABC för första gången till Finlands mest betrodda servicestationskedja i Valitut Palats (Det Bästas) läsarundersökning.

2009 blev ABC den största bensinhandlaren i Finland.

2010 öppnade den 100:e ABC Trafikbutiken.

2011 lanserades bränslet Eko E85. Produkten beviljades Nyckelflaggan samma år. Läs mer om Eko E85.

2013 lanserades bränslet Smart Diesel.

2015 Restaurangerna i ABC Trafikbutikerna började använda 100 % inhemska köttråvaror.

2016 ABC:s mobiltankningstjänst öppnade i appen S-mobil.

2017 införde ABC sin Tankningsbonus.

2018 lanserades ABC-kedjans egen app ABC-mobiili.

2019 blev det möjligt att beställa mat och betala för ABC Carwash-biltvättar i ABC-mobiili.

2021 lanerades ABC-lataus, en tjänst för laddning av elbilar.

I dag är ABC en trivsam och mångsidig rastplats för resenärer och en mötesplats med mångsidig service för invånarna i närområdet. I ABC-kedjan ingår ABC-servicestationer, ABC-automatstationer, ABC-laddstationer och ABC Carwash-biltvättar. ABC Trafikbutiker

ABC Trafikbutikerna har öppet alla dagar året runt, vissa även 24 h. ABC Trafikbutikerna är öppna som normalt även på alla helgdagar, till exempel jul och midsommar.

I anslutning till ABC Trafikbutikerna finns alltid en bensinstation, en mångsidig restaurang och en förmånlig matbutik. ABC:s egna restaurang- och matbutikstjänster är öppna under hela trafikbutikens öppettider. ABC Trafikbutikerna erbjuder samtidigt också många andra tjänster, bland annat ett barnvårdsrum som är till glädje särskilt för barnfamiljer, rymliga, rena och snygga toaletter och en Apsi-lekplats för barn samt ofta även biltvätt.

Vissa ABC Trafikbutiker har pausrum för buss- och långtradarchaufförer. I anslutning till trafikbutikerna finns också tjänsteleverantörer inom olika branscher vars butiker har egna öppettider.

ABC-automatstationer

ABC-automatstationerna ligger i huvudsak i anslutning till S-gruppens matbutiker, som Prisma, S-market och Sale. På ABC-automatstationerna tankar du enkelt och snabbt, och som ägarkund får du upp till 5 cent/liter i Tankningsbonus.

ABC Carwash-biltvätt

Biltvättar finns i huvudsak i anslutning till ABC Trafikbutikerna, ABC-automatstationerna och Prisma. ABC-Carwash är moderna, snygga och säkra biltvättar där du tvättar din bil på ett miljövänligt sätt. Läs mer om ABC Carwash-biltvättarna.

ABC-laddstationer

Vi bygger Finlands mest omfattande nätverk av laddstationer för elbilar. ABC-laddstationer finns på ABC-stationer samt i anslutning till S-gruppens matbutiker och hotell. Det är enkelt att ladda elbilen genom bara några klick i ABC-mobiili. Läs mer om ABC-lataus.

Förmåner

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo