ABC-latausasema on kaikille ladattaville autoille

article-hero-image

ABC-latausasema on kaikille ladattaville autoille

ABC-latausverkosto rakentuu Prisma-, S-market-, Sale- ja Alepa-myymälöiden lisäksi myös ABC-asemien ja Sokos Hotellien yhteyteen. ABC-latauksesta nousee koko maan kattava latausverkosto. ABC-lataus on koko maan kattava latausverkosto. Tällä hetkellä ABC-latauksen latausasemia on avattu ympäri Suomen lähes 300 kpl.

ABC-latausasemalla on tarjolla sopivaa latausta kaikille ladattaville autoille. Tyypillisellä ABC-latauksen latausasemalla on kahdeksan latauspistettä: neljä peruslatauspistettä ja neljä teholatauspistettä. Uusissa avauksissa satsaamme erityisesti teho- ja suurteholataukseen.

Tarvitset lataukseen ABC-mobiilin. Autoilija löytää latausasemalle ABC-lataus-logolla varustettuja opasteita seuraamalla. Löydät lähimmät ABC-latauspisteet ABC-mobiilista tai ABC-asemat hausta 

Peruslataus sopii kaikille ladattaville autoille

ABC-latausaseman peruslatauspisteellä voi ladata kaikkia ladattavia autoja. Lyhyillä tunnin, parin asiointikäynneillä peruslataus soveltuu parhaiten pistokehybridin lataukseen. Peruslatauspisteellä autoilija käyttää omaa latauskaapeliaan.

Peruslatauspisteen teho on enintään 22 kilowattia. Tavallinen pistokehybridi lataa yleensä 3,7 kilowatin teholla, jolloin esimerkiksi tunnin kauppa-asioinnin yhteydessä ehtii latautua parinkymmenen kilometrin ajokantama. Pistokehybridin akun lataaminen täyteen kestää autosta riippuen noin 2-5 tuntia.

Suurin osa täysin sähkökäyttöisistä autoista eli sähköautoista pystyy lataamaan peruslatauksessa 11 kilowatin teholla, osalla sähköautomalleista lataus on mahdollista jopa 22 kilowatin teholla. Peruslataus onkin hyvä tapa ladata sähköauton akku täyteen esimerkiksi hotelliyöpymisen tai muun pidemmän pysäköinnin yhteydessä.

Teholataus ja Suurteholataus nopeaan sähköauton lataamiseen

Teholataus on yleensä paras valinta täyssähköautoilijalle. ABC-latausaseman teholatauspisteillä on CCS-pistokkeita ja yksi CHAdeMO-pistoke. Kaapelit on asennettu kiinteästi latauslaitteeseen, eli autoilija ei tarvitse omaa latauskaapelia.

CCS on yleisin tehokkaan latauksen pistoke ja lähes kaikkia uusia sähköautoja voi ladata sillä. CHAdeMO-pistokkeita löytyy erityisesti joistain japanilaisautoista, kuten Nissan Leafistä. Myös tiettyjä vanhempia Teslan malleja voi ladata CHAdeMO-sovitinpalan avulla.

Teholatauksen suurin latausteho CCS-latauspistokkeesta on 80 kilowattia. Sadan kilometrin ajokantaman lataaminen kestää tällä teholla noin vartin. CHAdeMO-pistokkeen kautta huipputeho on aina 50 kilowattia.

Sähköauton lataus ABC-latausasemilla maksetaan ABC-mobiililla. ABC-mobiili-sovelluksessa näet lähimmän latausaseman lisäksi myös latausaseman vapaat latauspaikat, niiden suurimman mahdollisen lataustehon ja latauksen hinnan, mikä auttaa lataustauon suunnittelussa.

Teholatauksesta suurteholataukseen

ABC-latausverkostoon rakennetaan runsaasti Suurteholatauspisteitä. Ne ovat ulkoisesti samanlaisia kuin Teholatauspisteet, mutta niiden CCS-latauspistokkeista on saatavissa jopa 200 kilowatin latausteho ja 800 V -jännitettä käyttävissä autoissa jopa 300 kilowattia. Suurteholataus tarjoaakin pitkämatkalaiselle parasta latauspalvelua. Sadan kilometrin ajokantaman lataaminen kestää parhaimmillaan vain noin 5–10 minuuttia.

Suurteholatausasemien kokonaisteho vaihtelee mutta on aina satoja kilowatteja. Kun samalla asemalla on useita autoilijoita lataamassa samanaikaisesti, jaetaan aseman kokonaisteho autojen kesken. Latausaseman kokonaisteho on nähtävissä ABC-mobiilissa latausaseman tiedoissa sekä latausasemalla.

Yksittäisen latauspisteen suurin latausteho on esillä latauslaitteen näytöllä ja latauksen edetessä latauslaite kertoo myös rajoittaako lataustehoa auto vai latauslaite.

Suuritehoisia ABC-latausasemia nousee erityisesti maanteiden varsille ABC Liikennemyymälöiden yhteyteen sekä suurimmille S-ryhmän kauppapaikoille. Tunnistat Suurteholatauspisteen latausaseman opasteista ja merkinnöistä.

Hybridi- ja sähköauton lataus ABC-latausasemilla maksetaan ABC-mobiililla. ABC-mobiili-sovelluksesta näet lähimmän latausaseman lisäksi myös latausaseman vapaat latauspaikat, niiden suurimman mahdollisen lataustehon ja latauksen hinnan, mikä auttaa lataustauon suunnittelussa.

Opasteita kannattaa muutenkin seurata. S-ryhmän kohteissa, erityisesti Prismojen piha-alueilla ja ABC Liikennemyymälöiden yhteydessä on myös muiden latausoperaattoreiden latauspisteitä, jotka eivät ole osa ABC-latausta. Niitä käytetään kunkin latausoperaattorin oman ohjeistuksen ja hinnaston mukaisesti.

Lue lisää ABC-mobiilista >>

Ämnesområden

Även dessa kan vara av intresse för dig

Förmåner

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo