Näin saat akun kestämään pidempään talvella!

article-hero-image

Sähköisessä talviautoilussa on hyvä panostaa auton esilämmitykseen, jotta matkanteko on tehokkaampaa. ABC-latauksen somelähettiläs Marko Saarenketo antaa vinkkejä talviajoon. Pakkaset vaikuttavat sähköauton toimintamatkaan, mutta hyvällä suunnittelulla tehoista ei tarvitse tinkiä liikaa. Nykyisin sähköautojen toimintamatka on normaalisti noin 400–500 kilometriä. Talvella kylmät kelit nipistävät toimintamatkasta noin 20–50 prosenttia. – Nykyinen julkinen teho- ja suurteholatausverkosto on sen verran kattava, että läpi Suomen voi ajaa sähköautolla melko huoletta. Hyvä varautuminen ja ennakointi auttaa kuitenkin saamaan akusta ja matkanteosta parhaat tehot irti myös kylmemmillä keleillä, Saarenketo kertoo. Näillä vinkeillä varmistat paremman akunkeston talviautoilussa.

  1. Esilämmitä auto ennen matkaan lähtöä auton ollessa vielä latauksessa. Esilämmitetty auto kuluttaa vähemmän sähköä ja auton toimintamatka pitenee.

  2. Optimoi matkantekoa. Tarkista navigaattorista lähin tehokas latausasema ja saavu latauspisteelle, mieluiten suurteholatauspisteelle, matalalla akun varaustasolla. Silloin saat suurimman lataustehon, jonka auto voi ottaa vastaan talvella. Joissain sähköautoissa voidaan esilämmittää auton akku suurteholatausta varten. Useimmissa autoissa se tapahtuu asettamalla suurteholatausta tarjoava latausasema kohteeksi navigaattorissa. ABC-latausasemat alkavat näkyä autojen navigaattoreissa näillä näppäimillä. Latausteho laskee akun täyttyessä ja usein matkaa kannattaa jatkaa siinä vaiheessa, kun akku on ladattu noin 80 % varaustasolle.

  3. Esilämmitä autoa suurteholatauksen aikana, jotta kulutus on maltillisempaa seuraavalla etapilla.

Muilta osin vinkit sähköiseen talviautoiluun ovat pitkälti perusautoiluun verrattavia eli huolehdi muun muassa siitä, että renkaat ovat kunnossa ja lasinpesunestettä on riittävästi.

ABC-latausta suosituissa lomakohteissa

ABC-latausta on tarjolla useissa suosituissa lomakohteissa ja niille johtavilla reiteillä. Esimerkiksi Kajaanin ja Vuokatin seudulla on runsaasti ABC-latausasemia. Myös muun muassa Leviltä, Kuusamosta, Posiolta, Sallasta, Ivalosta, Rovaniemeltä ja Kolilta löytyy ABC-latausta.

ABC-latausverkosto on Suomen suurin teholatausverkosto. Teholatauspisteitä (teho max. 100 kW) on lähes 300 kappaletta ja suurteholatauspisteitä (max. 200 kW) jo reilusti yli 300 eri puolilla Suomea. Peruslatauspisteet mukaan lukien autoa voi ladata jo yli 1 300 latauspisteellä S-ryhmän markettien, hotellien ja ABC Liikennemyymälöiden yhteydessä. Vajaa kaksi vuotta sitten aloitettu latausverkoston rakentaminen jatkuu parhaillaan.

Lähimmän ABC-latausaseman ja ajantasaisen verkoston voi tarkistaa ABC-mobiilista, jonka avulla lataus myös maksetaan kätevästi. Lisätietoa ABC-latauksesta: https://www.abcasemat.fi/fi/abc-lataus/sahkoauton-lataus Facebook-ryhmässä ABC-lataajat voi keskustella ABC-latauksen palveluista, sähköautoilusta ja autojen lataamisesta.

Ämnesområden

Artikkelit

Förmåner

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo