Nam, nugetteja! Apsi Apinan menu uudistui lasten toiveiden mukaan

article-hero-image

ABC Ravintoloiden uudelle lasten ruokalistalle on valittu lasten selkeitä suosikkiannoksia. Uudistus pohjautuu lasten liikennemyymäläruokailua koskevaan tutkimukseen, jossa lapset itse kertovat, mistä ruoista he oikeasti pitävät.

ABC teetti viime vuonna 4–10-vuotiaille lapsille kohdistetun verkkotutkimuksen.

”Olimme aikaisemmin kysyneet aikuisilta, mitä lapset syövät, mutta nyt ohjeistimme, että lasten tulisi antaa itse vastata. Siinä on vissi ero”, ABC Ravintoloiden kehityspäällikkö Teemu Vehniäinen kertoo.

Lapsille näytettiin 11 annoksen kuvat, ja mieleisimmät erottuivat selkeästi joukosta: kananugetit, nakit, kalapuikot, lihapulla ja pizza. Vähiten lapsia houkuttelivat kanapasta ja kasvispyörykät.

”Vaikka osa vanhemmista kaipaa lasten ruokiin muutakin kuin nakkeja ja nugetteja, lapsia ne kuitenkin houkuttelevat. Aikuisten suosikki lapsilleen on lohi, ja se pysyy listallamme”, Vehniäinen toteaa tutkimuksen pohjalta.

Kananugetit ja kalapuikot ovat ABC:n lastenlistan uutuuksia. Paikkansa listalla uusivat lohiannoksen lisäksi toinen ikisuosikki eli lasten lehtipihvi. Annoksia pystyy tarvittaessa myös tuunaamaan. Esimerkiksi lihapullat voi vaihtaa kasvispyöryköiksi ja ranskalaiset muusiksi.

Lisukkeilla on väliä

”Monet vanhemmat toivoisivat lasten ruokiin monipuolisempia lisukekasviksia. Tähän vastaamme tuomalla annoksiin mukaan lasten suosikkikasviksia”, Vehniäinen kertoo.

Tutkimus osoitti, että annoksen valinta voi tyssätä lapsella yhteen epämieluisaan lisukkeeseen. Jopa kolmannes ei pitänyt tomaatista, joten se poistettiin annosten vakiolisukkeista.

”Toisaalta lapselle mieluinen kasvislisuke, esimerkiksi kurkku, voi olla yksi annoksen kohokohdista.”

240 000 lasten annosta vuodessa

ABC Ravintolat myivät viime vuonna huiman määrän lastenannoksia, yhteensä noin 240 000 kappaletta valtakunnallisesti. Lukuun ei sisälly lasten Noutopöytä eikä lasten burgerit. Eniten lastenannoksia ostetaan ABC Lohjalla, ABC Juvalla ja ABC Tupoksella Limingassa.

”Suositumpia annoksia ovat olleet lasten nakit, lihapullat ja lehtipihvi. Uudeksi suosikiksi povaamme kalapuikkoja”, Vehniäinen ennustaa.

Lasten liikenneasemaruokailututkimus 2023:

Kohderyhmänä 4–10-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa, jotka käyttävät liikenneasemapalveluja sekä käyvät lasten kanssa ulkona syömässä vähintään silloin tällöin.

Vastaajia yli 300.

Erottui selkeä kärkiviisikko, joka päätyi myös lopulliseen lasten à la carte -listaan.

Kyselystä tuli ilmi, että lähes 40 % 4–10-vuotiaista lapsista syö liikenneasemalla vähintään joka toinen kuukausi ja lähes 80 % vähintään muutaman kerran vuodessa.

Vanhemmille tehdyistä taustakysymyksistä ilmeni, että käytännössä takapenkki melko pitkälti päättää, missä syödään.

Ämnesområden

Artikkelit

Förmåner

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo