Vanhankin auton saa vihertämään - etanolikonversio auttaa säästämään ympäristöä

article-hero-image

Bensiinikäyttöiseen autoon asennetun muunnossarjan avulla polttoaineena voi hyödyntää ympäristöystävällisempää Eko E85 -bioetanolia. Tätä, muun muassa hävikkileivästä valmistettua, kierrätyspolttoainetta on saatavissa ABC-asemilta eri puolilla Suomea.

Bioetanolilla voidaan muuttaa fossiilista bensiiniä käyttävää autokantaa vihreämmäksi erittäin helposti ja kustannustehokkaasti. ABC-ketjun Eko E85 -polttoneste soveltuu flexfuel-moottorilla varustettuihin autoihin sekä niihin bensiinikäyttöisiin autoihin, joihin on asennettu lisälaitteena E85-muutossarja.

Eko E85 -polttoainetta myydään noin sadalla ABC-asemalla eri puolilla Suomea. Tämän polttoainevaihtoehdon tunnistaa sinisestä tankkauskahvasta. Eko E85 -polttonesteen etanoli on kierrätystuote, josta merkittävä osa on valmistettu muun muassa S-ryhmän kauppojen hävikkileivästä. Eko E85-polttonesteen jätteistä ja tähteistä valmistettu etanoli laskee autoilun fossiilisia päästöjä jopa 80 prosenttia.

Säästöä joka kilometrillä

Eko E85 -bioetanoli on ympäristöystävällisyyden lisäksi edullinen vaihtoehto. Pienemmän energiasisällön vuoksi bioetanolin kulutus on bensiiniä noin 30 prosenttia suurempi, mutta pitkässä juoksussa Eko E85:n käyttö tuo säästöä.

Tehdäänpä nopea esimerkkilaskutoimitus ja selvitetään polttoainekulujen säästö, kun autoilija siirtyy käyttämään Eko E85 -polttoainetta.

Autoilija, joka ajaa vuodessa 20 000 km autolla, jonka keskikulutus bensiinillä on 6 litraa sadalla kilometrillä, voi säästää bioetanolilla vuodessa lähes 150 euroa, kun bioetanolin ja bensiinin litrahinnan ero on keskimäärin 0,43 e. Kaupan päälle hiilidioksidipäästöt ovat vuodessa yli 2000 kg pienemmät kuin bensiiniä käytettäessä. Eivätkä hyvät puolet lopu tähänkään: bioetanoli pitää moottorin puhtaampana sekä lisää sen tehoja useilla prosenteilla.

Eko E85 -polttonesteen oktaaniluku on aina yli 104. Oktaaniluvulla kuvataan bensiinin puristuskestävyyttä eli sitä, miten hyvin bensiini kestää puristusta syttymättä itsekseen. Mitä suurempi oktaaniluku, sitä suurempi puristuskestävyys. Liian pieni oktaaniluku voi polttoaineessa olla vahingollista moottorille ja aiheuttaa nakutusta.

Kulkee yhä myös bensiinillä

Autoon asennettavan, bioetanolin käytön mahdollistavan muutossarjan toiminta perustuu polttoaineen syötön säätelyyn. E85-muutossarjan asennuksen jälkeen järjestelmä tunnistaa käytetyn polttoaineen ja säätää syötön aina sopivaksi. Bioetanolin ohessa auton polttoaineena voi yhä käyttää myös perinteistä bensiiniä tai näiden sekoitusta.

S-ryhmä kannustaa myös omaa henkilökuntaansa päivittämään bensiiniautojaan bioetanolilla kulkevaksi. Yhteistyötä on tehty muutossarjoja valmistavan pirkkalalaisen StepOne Techin kanssa.

- Tällainen kampanja on jo toteutettu Pirkanmaan Osuuskaupassa. Lisäksi olemme pitäneet aihetta säännöllisesti esillä esimerkiksi S-ryhmän henkilöstölehdessä, kehitysjohtaja Tiina Viksten ABC-ketjuohjauksesta kertoo.

Lue lisää Eko E85 -polttonesteestä >>

Lue lisää aiheesta etanoliautoilijat.fi >>

Aihealueet

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo