Vanhankin auton saa vihertämään - etanolikonversio auttaa säästämään ympäristöä

article-hero-image

Bensiinikäyttöiseen autoon asennetun muunnossarjan avulla polttoaineena voi hyödyntää ympäristöystävällisempää Eko E85 -bioetanolia. Tätä kotimaista, muun muassa hävikkileivästä valmistettua kierrätyspolttoainetta on saatavissa ABC-asemilta eri puolilla Suomea.

Bioetanolilla voidaan muuttaa fossiilista bensiiniä käyttävää autokantaa vihreämmäksi erittäin helposti ja kustannustehokkaasti. ABC-ketjun Eko E85 -bioetanoli soveltuu flexfuel-moottorilla varustettuihin autoihin sekä niihin bensiiniautoihin, joihin on asennettu polttoaineen käytön mahdollistava lisälaite, E85-muutossarja.

Eko E85 -polttoainetta myydään jo noin sadalla ABC-asemalla eri puolilla Suomea. Tämän polttoainevaihtoehdon tunnistaa sinisestä tankkauskahvasta. Eko E85 on kierrätystuote, josta merkittävä osa on valmistettu muun muassa S-ryhmän kauppojen hävikkileivästä. Bioetanoli vähentää autoilun elinkaaren fossiilisia hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosentilla.

SÄÄSTÖÄ JOKA KILOMETRILLÄ

Avainlippu-merkin saanut Eko E85 -bioetanoli on ympäristöystävällisyyden lisäksi edullinen vaihtoehto. Pienemmän energiasisällön vuoksi bioetanolin kulutus on bensiiniä noin 30 prosenttia suurempi, mutta pitkässä juoksussa Eko E85:n käyttö tuo säästöä.

ABC:n verkkosivuilta löytyvällä laskurilla voi selvittää polttoainekulujen säästön, kun autoilija siirtyy käyttämään Eko E85 -polttoainetta. Tehdäänpä sillä nopea esimerkkilaskutoimitus.

Autoilija, joka ajaa vuodessa 20 000 km autolla, jonka keskikulutus bensiinillä on 6 litraa sadalla kilometrillä, voi säästää bioetanolilla vuodessa lähes 150 euroa, kun bioetanolin ja bensiinin litrahinnan ero on keskimäärin 0,43 e. Kaupan päälle hiilidioksidipäästöt ovat vuodessa yli 2000 kg pienemmät kuin bensiiniä käytettäessä. Eivätkä hyvät puolet lopu tähänkään: bioetanoli pitää moottorin puhtaampana sekä lisää sen tehoja useilla prosenteilla.

KULKEE YHÄ MYÖS BENSIINILLÄ

Autoon asennettavan, bioetanolin käytön mahdollistavan muutossarjan toiminta perustuu polttoaineen syötön säätelyyn. E85-muutossarjan asennuksen jälkeen järjestelmä tunnistaa käytetyn polttoaineen ja säätää syötön aina sopivaksi. Bioetanolin ohessa auton polttoaineena voi yhä käyttää myös perinteistä bensiiniä tai näiden sekoitusta.

S-ryhmä kannustaa myös omaa henkilökuntaansa päivittämään bensiiniautojaan bioetanolilla kulkevaksi. Yhteistyötä on tehty muutossarjoja valmistavan pirkkalalaisen StepOne Techin kanssa.

- Tällainen kampanja on jo toteutettu Pirkanmaan Osuuskaupassa. Lisäksi olemme pitäneet aihetta säännöllisesti esillä esimerkiksi S-ryhmän henkilöstölehdessä, kehitysjohtaja Tiina Viksten ABC-ketjuohjauksesta kertoo.

Bioetanoliin siirtyvälle arvoinen muuntotukea

Muuttamalla vanhan bensiinikäyttöisen henkilöauton toimimaan bioetanolilla, voi siihen saada muuntotukea. Lisätietoja muuntotuesta löydät Tarficomin sivuilta: Auton muuttaminen kaasu- tai etanolikäyttöiseksi | Traficom

- Olemme jo käynnistäneet keskustelut Traficomin kanssa sääntelyn kehittämisestä niin, että muutossarjan asennuksen ja siihen liittyvän katsastuksen voisi lähitulevaisuudessa tehdä jo vain muutaman vuoden vanhoihin autoihin, Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Vilhartti Hanhilahti sanoo.

Lue lisää Eko E85 -bioetanolista.

Aihealueet

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä

footer-abc-logo