Sähköautoilu on taloudellinen vaihtoehto myös ilman kotilatausta

article-hero-image

Sähköautoilu on taloudellinen vaihtoehto myös ilman kotilatausta

Sähköautoilu on tavallisesti edullisinta kotona tai työpaikalla ladatulla sähköllä. Julkinen lataus ei kuitenkaan nosta auton käyttökuluja merkittävästi ja ABC-latauksen kilowattituntipohjainen hinnoittelu mahdollistaa helposti ennustettavat käyttökustannukset läpi vuoden.

Sähköauton käyttökustannukset vaihtelevat

Sähköautoja ladataan eri tavoilla eri paikoissa. Latauksen hinta voi vaihdella rajustikin, riippuen lataustehosta ja latauksen hinnoitteluperusteista. Talvella kylmyys nostaa kulutusta, samoin kuin vaihtelevat ajonopeudet ja -matkat. ABC-lataus hinnoitellaan kuitenkin aina kilowattituntiperusteisesti. Tämä helpottaa hintavertailua, sillä sama energiamäärä maksaa samalla latauspaikalla aina saman verran, riippumatta auton mallista, lataustehosta tai esimerkiksi lämpötiloista. ABC-latauksella paikallinen osuuskauppa päättää latauksen hinnoittelun, joten alueellisesti kilowattitunnin hinta voi vaihdella. Lataaminen kotiparkissa, yön yli on melkein aina sähköautoilijalle edullisin tapa ladata autoaan. Tällöin autoilija maksaa latauksestaan saman kilowattituntihinnan, kuin mitä esimerkiksi saunomisesta ja keittiökoneiden käytöstä. Kotilatauksen kustannuksia kasvattaa hieman latauslaitteen hankinta ja ylläpito. Kotilataus riittää monelle melkein kaikkeen ajamiseen, mutta ajoittain matka vie niin pitkälle, että autoilijan täytyy ladata myös tien päällä. Tällöin lataustauko otetaan julkiseen lataukseen liittyneenä.

Entä jos kotona ei voi ladata?

Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta ladata autoa kotona. Tällöin kaikki ajokilometrit ladataan julkisilla latauspaikoilla. Onneksi hinta ei ole este tälle. Yleensä sähköauton lataaminen sujuu parhaiten esimerkiksi viikoittaisten ruokakauppaostosten yhteydessä lähimmällä Prismalla tai S-Marketilla. Teholatauksessa melkeinpä kaikkien sähköautojen ajoakku ehtii latautua täyteen tunnin ostosten yhteydessä. Suurteholatauksessa sopiva latausaika on vain noin 30–45 minuuttia. Näillä lataustavoilla auton akkuun latautuu auton mallista riippuen noin 200–400 kilometrin toimintamatka. ABC-lataus-verkon kasvaessa myös ABC-Liikenneasemien lataustarjonta laajenee. ABC-latausasemilla on saatavilla teholatausta jopa 400 kilowatin pistokekohtaisilla lataustehoilla.

Aihealueet

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä

google-play-badge
appstore-badge
footer-abc-logo