Näin lataat sähköauton

  • Aja vapaana olevalle latauspisteelle

  • Aloita lataus ABC-mobiililla: valitse sovelluksessa oikea latauspiste ja aloita lataus. Katevarauksen yhteydessä varaudu tunnistautumaan esimerkiksi omaa pankkisovellusta hyödyntäen.

  • Kytke sitten kaapeli. Peruslatauspisteellä käytät omaa kaapeliasi, Teho- ja Suurteholatauspisteellä käytät latauspisteeseen kiinteästi asennettua kaapelia.

  • Lopeta lataus. Yleensä helpoin tapa lopettaa lataus on avata auton ovien lukitus. Useimmissa automalleissa tämä lopettaa latauksen ja vapauttaa latauskaapelin lukituksen.

    Voit lopettaa latauksen myös ABC-mobiili-sovelluksesta, mutta tämä ei yleensä vapauta kaapelien lukitusta. 

  • Latauksen lopullinen hinta laskutetaan ABC-mobiili-sovelluksessa asettamaltasi maksuvälineeltä heti latauksen päätyttyä käyttämäsi sähkömäärän mukaan ja katevaraus purkaantuu.

  • Asiakasomistajana kerrytät Bonukset automaattisesti.

Etsi sopiva ABC-latausasema

Löydät latausasemat ja niiden yhteydessä olevat palvelut abcasemat.fi-verkkopalvelun karttanäkymästä. ABC-mobiili -sovelluksesta näet lähimmän latausaseman lisäksi myös latausaseman vapaat latauspaikat, niiden suurimman mahdollisen lataustehon ja latauksen hinnan, mikä auttaa lataustauon suunnittelussa.

Teholataus ja suurteholataus

Täyssähköautoille. Latauskaapeli on kiinteästi latausasemassa. Yksi CHAdeMO-latauspiste ja kolme CCS-latauspistettä.

Peruslataus

Kaikille ladattaville autoille tarvitset oman latauskaapelin. Neljä tyypin 2 latauspistettä.

Valitse sopiva latauspiste

Pistokehybridille peruslataus on melkeinpä aina paras lataustapa. Täyssähköautoilijalle oikea latauspiste on yleensä CCS-liitin, mutta erityisesti Nissan Leaf, Tesla Model S ja Tesla Model X -autoilla voi käyttää myös CHAdeMO-liitintä, joko suoraan tai sovittimen avulla.

ABC-latausverkossa on myös sekä Teholataus-, että Suurteholatauspisteitä. Suurteholatauspisteelle kannattaa hakeutua, kun autosi tukee suuria lataustehoja ja kun haluat mahdollisimman lyhyen lataustauon. Teholatauspiste puolestaan on hyvä vaihtoehto matalampaa lataustehoa hyödyntäville sähköautoille ja silloin kun ei ole kiire jatkaa matkaa mahdollisimman nopeasti.

Teholatauksen hieman matalampi huipputeho on vähemmän herkkä ympäristön olosuhteille kuten kylmyyden jäähdyttämälle ajoakulle. Suurteholatauspisteillä saat parhaan lataustehon ajossa lämmenneeseen, mahdollisimman tyhjään akkuun.

Voit tarkistaa yksittäisen latauspisteen tarjoaman tehon latauslaitteen näytöltä. Peruslatauspiste tarjoaa tavallisesti 11 tai 22 kilowattia, josta täyssähköauto pystyy yleensä hyödyntämään 11 kilowattia ja pistokehybridi enintään 3,7 kW. Teholataus- ja Suurteholatauspisteillä tarjolla oleva teho vaihtelee olosuhteiden mukaan, ollen enintään 80 kW tai 150 kW. Lue tarkemmin dynaamisesta tehonjaosta.

Latauspisteisiin kiinteästi asennettu kaapeli yltää myös auton toiselle puolelle, mutta ei vastakkaiseen nurkkaan.

Aloita lataus

  1. Aloita lataus ABC-mobiili-älypuhelinsovelluksesta: valitse sovelluksessa oikea latauspiste ja aloita lataus. Katevarauksen yhteydessä varaudu tunnistautumaan esimerkiksi omaa pankkisovellusta hyödyntäen.

  2. Kytke sitten kaapeli. Peruslatauspisteellä käytät omaa kaapeliasi, Teho- ja Suurteholatauspisteellä käytät latauspisteeseen kiinteästi asennettua kaapelia.

Huomaa, että latauslaite ja auto lukitsevat kaapelin kiinni. Älä siis vedä kaapeleita irti voimalla latauslaitteesta tai autosta.

Vinkit

Sovelluksen Minä-osion kohdassa ”Lataus” voit käydä valitsemassa näytettäväksi latauspisteet ensisijaisesti, jos olet asemalla, jolla on tarjolla sekä tankkausta että latausta. Lisäksi voit valita latauspistoketyypit, joiden mukaan karttahaussa, asemalistauksissa ja latauspisteissä näkyvät vain valintaasi sopivat latauspisteet.

Voit halutessasi seurata latauksen etenemistä myös älypuhelimen web-selaimella. Skannaa latauslaitteen näytöltä QR-koodista web-sivun osoite.

Lopeta lataus

Yleensä helpoin tapa lopettaa lataus on avata auton ovien lukitus. Useimmissa automalleissa tämä lopettaa latauksen ja vapauttaa latauskaapelin lukituksen.

Voit lopettaa latauksen myös ABC-mobiili-sovelluksesta, mutta tämä ei yleensä vapauta kaapelien lukitusta. Lukitus avataan tavallisesti auton avaimesta, ovien avauspainikkeella, vaikka auton ovet olisivatkin jo auki. Lukituksen voi avata myös auton kojelaudasta käsin ja joissain autoissa on myös erillinen lukituksen vapautuspainike latausliittimen yhteydessä.

Peruslatauspisteellä muista ottaa latauskaapeli mukaan. Teho- ja suurteholatauspisteellä palauta latauspistoke paikalleen.

Latauksen lopullinen hinta laskutetaan ABC-mobiili-sovelluksessa asettamaltasi maksuvälineeltä heti latauksen päätyttyä ja katevaraus purkaantuu.

Näin lataat ABC-mobiililla video