Uutiset

30.10.2020

Muutoksia asiakkaiden tunnistamisessa ABC-mobiilin maksuissa

Vahva tunnistaminen otetaan käyttöön ABC-mobiilissa 24.11.2020 alkaen 

ABC-mobiilissa otetaan käyttöön asiakkaiden todennus maksun yhteydessä loppuvuoden aikana. ABC-mobiilin käyttäjille kerrotaan muutoksesta sähköpostiviestillä kahteen kertaan, ensimmäinen viesti on lähetetty 29.10.2020 ja toinen viesti lähetetään 19.11.2020.

Sähköpostiviestissä neuvotaan tarkistamaan, että älylaitteessa on käytössä asiakkaan oman pankin tunnistussovellus (esim. S-mobiili, OP-mobiiliavain, Nordea tunnuslukusovellus, Danske ID), jotta tunnistautuminen onnistuu tarvittaessa maksun yhteydessä. Lisäksi korttikohtaiset yhteystiedot neuvotaan täyttämään viimeistään tässä vaiheessa, jos asiakas ei ole aikaisemmin niitä lisännyt. Tämä onnistuu ABC-mobiilisovelluksen Minä -osiossa olevan "Maksukortit"-valinnan kautta.

Muutos ei koske S-Business-korttimaksuja. S-Business-korteilla maksaminen jatkuu ennallaan.

Miksi asiakkaat tunnistetaan jatkossa ABC-mobiilissa?

Maksupalveludirektiivin (PSD2) edellyttää, että asiakkaat tunnistetaan aina vahvasti kaikissa sähköisissä maksuissa – tämä sisältää verkkokaupoissa ja mobiililaitteilla tehdyt maksut. Vaatimus tuli voimaan 14.9.2019 alkaen. Suomessa Finanssivalvonta myönsi vaatimuksen täytäntöönpanon jatkoajan, joka päättyy 31.12.2020.

Vaatimus koskettaa pankkeja. Kaupan tulee ohjata asiakas sähköisissä maksuissa pankin tunnistautumiseen ja pankki tekee päätöksen siitä, onko asiakas tarpeen tunnistaa kyseisessä maksutapahtumassa. Päätös perustuu pankin tekemään riskiarviointiin.

Jos pankki edellyttää asiakkaan tunnistamista, se tehdään pankin määrittämällä tavalla.

 

Käytännössä vahva tunnistaminen tarkoittaa sitä, että osto täytyy vahvistaa ABC-mobiilissa asiakkaan pankin määrittämällä tavalla, useimmiten pankin tunnuslukusovelluksella. Pankkien välillä voi olla eroja siinä, minkä suuruisista ostoista vaaditaan vahvaa tunnistautumista ja vaaditaanko sitä jokaisen oston yhteydessä vai ainoastaan satunnaisesti. 

 

Kun tekee ostoja ABC-mobiilissa, kannattaa joka tapauksessa varautua siihen, että maksamisessa voi jatkossa olla mukana yksi lisävaihe. 

 

Muutoksen taustalla on EU:ssa 14.9.2019 voimaan astunut maksupalveludirektiivin vaatimus, joka edellyttää asiakkaan vahvaa tunnistamista etämaksamisessa eli myös ABC-mobiililla maksettaessa. Suomen Finanssivalvonta myönsi siirtymäajan vahvan tunnistamisen käyttöönottoon. Siirtymäaika päättyy 31.12.2020.  

 

Meille turvallinen ja sujuva maksaminen on ensiarvoisen tärkeää. 

 

 

Kysymyksiä ja vastauksia  

 

Vaaditaanko maksutapahtuman lisävarmennusta joka kerta, kun maksan ABC-mobiililla?  

Pankki tekee päätöksen siitä, onko kortinhaltija tarpeen tunnistaa ostotapahtumassa. Jos pankki edellyttää tunnistamista, ABC-mobiilissa asiakas ohjataan pankin tunnistautumiseen. Käytännössä asiakas käy pankin tunnistautumissovelluksessa tunnistautumassa tai saa tekstiviestillä koodin, joka syötetään tunnistautumissivulle.   

 

Miksi joudun pankin tunnistautumiseen, vaikka ostokseni summa on alle 50 euroa?  

Pankki tekee päätöksen siitä, onko kortinhaltija tarpeen tunnistaa ostotapahtumassa. Pankin päätökseen vaikuttaa mm. aikaisemmat ostotapahtumat. Kauppiaana emme voi tähän vaikuttaa.   

 

Mitkä kaikki kortit edellyttävät ABC-mobiili-sovelluksessa vahvaa tunnistautumista?  

Visa- ja Mastercard-korteilla maksaessa voidaan edellyttää vahvaa tunnistautumista. S-Business korteilla vahvaa tunnistautumista ei vaadita.   

 

Miksi minulta vaadittiin vahvaa tunnistautumista, kun maksoin pankin A kortilla, mutta kun maksoin pankin B kortilla, minun ei tarvinnut tunnistautua?     

Vahvan tunnistautumisen käytännöt vaihtelevat pankeittain esimerkiksi niin, että osa pankeista vaatii vahvaa tunnistautumista maksuille satunnaisesti, osa taas jokaisen oston yhteydessä. Pankkien erilaisiin käytäntöihin emme voi kauppiaana vaikuttaa. 

 

Näytä kaikki