Usein kysytyt kysymykset ja vastauksia

Latausverkosto

ABC-lataus on S-ryhmän oma sähköautojen suuritehoinen latausverkosto, joka tulee vuosien 2021-2024 aikana kattamaan koko Suomen. ABC-latausasemat löytyvät S-ryhmän ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteydestä. Verkostoon rakennetaan noin tuhat latausasemaa.

Löydät kaikki ABC-latausasemat ABC-mobiilista tai www.abcasemat.fi/abc-lataus verkkosivujen karttapalvelusta, josta voit katsoa myös ajo-ohjeet valitsemallesi latausasemalle. ABC-mobiili-sovellus näyttää aina lähimmät ABC-latausasemat, niiden hintatiedot ja varaustiedot.

Rakennamme latausverkostoamme jatkuvasti ja avaamme säännöllisesti uusia ABC-latausasemia. Latausasemat voit tarkistaa verkkosivuiltamme www.abcasemat.fi/abc-lataus

Eivät kuulu. S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä on toiminut jo pitkään yhteistyökumppaneiden latauspisteitä. Nämä latauspisteet toimivat kuten ennenkin, sen latausoperaattorin ohjeilla, jonka latauspisteestä on kyse. Näissä latauspisteissä ei voi ladata ABC-mobiililla.

ABC-latausverkoston latauspisteissä lukee aina ABC-lataus, ja vain nämä latauspisteet on löydettävissä ABCmobiilissa.

Kyllä. ABC-latausasemilta ladattu sähkö on aina 100% uusiutuvaa tuulivoimaa..

 

Pikaopas lataamiseen

  1. Etsi ABC-latausasemalta sopiva latauspiste. Pistokehybridille se on yleensä Peruslatauspiste, täyssähköautolle Teho- tai Suurteholatauspiste.
  2. Valitse oikea latauspiste ABC-mobiili-sovelluksesta ja käynnistä lataus
  3. Kytke latauskaapelit autoosi. Peruslatauspisteellä käytät omaa latauskaapeliasi, Teho- ja Suurteholatauspisteellä latauslaitteeseen kiinteästi asennettua kaapelia.

Katso myös ABC-latauksen latausohje.

  1. Lopeta lataus joko autosta tai ABC-mobiili-sovelluksesta.
  2. Avaa kaapelilukitus ja irroita kaapeli autosta. Peruslatauspisteellä irroita kaapeli myös latauslaitteesta ja ota se mukaan. Teho- ja Suurteholatauspisteellä palauta latausliitin telineeseen.

Voit lisätä ABC-mobiili-sovellukseen oman maksukorttisi lisäksi myös työnantajan maksukortin ja käyttää sitä auton latauksen maksamiseen. S-Ryhmän yrityskortti S-Business toimii myös ABC-latauksen maksuvälineenä, mutta tuki kuitin lisätiedoille tulee palveluun myöhemmin.

Sähköauton lataustehon vaihtelu on normaalia. Siihen vaikuttaa erityisesti kolme tekijää:

  • Auton kyky ottaa lataustehoa vastaan. Suurin mahdollinen latausteho vaihtelee autokohtaisesti ja esimerkiksi tyhjempi akku latautuu nopeammin kuin täydempi.
  • Auton akuston lämpötila. Erityisesti kylmällä kelillä autojen akustot ovat usein viileitä, mikä pienentää lataustehoa.
  • Latauslaitteen kyky antaa lataustehoa. Teho- ja Suurteholatauspisteillä käytetään niin sanottua dynaamista tehonjakoa, jolloin yksittäisen latauspisteen teho voi vaihdella.

Latausaseman dynaaminen tehonjako mahdollistaa tehokkaimman mahdollisen lataamisen usealle yhtäaikaisesti lataavalle autolle. Dynaamisessa tehonjaossa latausaseman kokonaisteho jaetaan joustavasti yksittäisten latauspisteiden välillä. Jos esimerkiksi latausasemalla on vain yksi auto lataamassa, sille voidaan tarjota koko latausaseman teho. Jos lataajia on useita, jaetaan aseman kokonaisteho lataavien autojen kesken. Jos yksittäinen lataava auto ei pysty ottamaan vastaan kaikkea tarjottua tehoa, tarjotaan säästyvää lataustehoa muille autoille.

Dynaamista tehonjakoa käytetään Teho- ja Suurteholatauspisteillä. Peruslatauspisteillä suurin latausteho on 11 tai 22 kilowattia riippuen siitä, onko peruslatauslaitteeseen kytketty yksi vai kaksi lataavaa autoa. Yleensä kuitenkin sähköauton suurin mahdollinen latausteho Peruslatauspisteellä on 11 kilowattia.

 

Maksaminen

Näet ajan tasalla olevan hintatiedon ABC-mobiili-sovelluksesta aina ennen latauksen aloittamista. Latauksen hinta muodostuu ABC-latauksen perus-, teho- ja suurteholatauspisteillä kilowattituntiperusteisesti.

ABC-latauksella ei ole kuukausimaksua. Maksat vain toteutuneista lataustapahtumista. Lataukset veloitetaan heti latauksen jälkeen.

Kyllä saa. Sähköauton lataamisesta saa Bonusta ja se kerryttää myös koko kuukauden bonuspottia, kuten kaikki muutkin S-ryhmän toimipaikoista tehtävät ostokset.

Latausasemille tunnistaudutaan ja lataus maksetaan ABC-mobiili -sovelluksen avulla. Lataa sovellus älypuhelimellesi sovelluskaupasta. Kirjaudu sovellukseen ja lisää haluamasi debit- tai credit -maksukortin tiedot. Mikäli olet aikaisemmin käyttänyt ABC-mobiilia polttoaineiden maksamiseen, on sähköautonkin latauksen maksaminen sinulle tuttua.

Sinun ei tarvitse olla osuuskaupan jäsen/ S-ryhmän asiakasomistaja ladataksesi autoasi ABC-latauksen latausasemilla. Voit siis ladata autoasi myös ilman S-Etukorttia.

Voit maksaa latauksesi kertamaksulla – Sinun ei tarvitse sitoutua esim. kuukausimaksuihin. Lataamista varten tarvitset ABC-mobiilin, johon syötetään kuitin toimittamista varten tarvittavat omat tiedot ja maksukortin tiedot. Maksaminen onnistuu ilman S-Etukorttia.

ABC-latauksen latausasemilla latauksen voi käynnistää ABC-mobiililla etänä toiselle lataajalle. Lataaja ilmoittaa ABC-mobiilin käyttäjätilin haltijalle millä latausasemalla ja millä latauspisteellä on ja käyttäjätilin haltija käynnistää latauksen ABC-mobiilista.

Myös polttonesteiden etätankkaus on samalla tavoin mahdollista ABC-asemilla.

Olemme keskittyneet kehitystyössä ABC-mobiiliin, jotta voimme tarjota markkinoiden laajinta autoilijan palvelua yhdessä ja samassa sovelluksessa. Satunnaisille auton lainaajille ABC-mobiili mahdollistaa latauksen käynnistyksen etänä.

ABC-latauksen hinnoittelu tapahtuu osuuskaupoissa eri puolilla Suomea. Osuuskaupoilla on paras tieto paikallisesta hintatasosta ja markkinasta.

Toistaiseksi ABC-latausverkoston latauspisteet toimivat ainoastaan ABC-mobiililla.

 

Lataaminen

Lataus alkaa, kun latauskaapeli on kytketty ja lataus käynnistetään ABC-mobiili-sovelluksessa.

Lataustapahtuma päättyy kun latauskaapeli irrotetaan. Automallista ja auton asetuksista riippuen latauskaapelin lukitus saattaa vapautua, kun lopetat latauksen ABC-mobiilissa. On myös mahdollista, että lukitus pitää avata erikseen auton avaimilla tai autosta käsin.

Sovellus näyttää latauksen yhteenvetonäkymän, kun lataus on päättynyt. Lataus maksetaan heti.

ABC-latausverkossa on kolmentyyppisiä latauspisteitä: Peruslataus, Teholataus ja Suurteholataus. Peruslataus mahdollistaa kaikkien ladattavien autojen lataamisen enintään 11 tai 22 kilowatin teholla. Tarvitset oman latauskaapelin latausta varten.

Teholataus ja Suurteholataus ovat samannäköisiä laitteita. Erotat ne toisistaan latausaseman merkinnöistä. Ne sopivat täyssähköautoille ja niissä on kiinteä latauskaapeli. Teholatauksen suurin latausteho on 80 kilowattia, suurteholatauksen suurimman lataustehon ollessa 150 kilowattia.

Toteutuva latausteho riippuu useasta eri tekijästä, kuten autosi kyvystä ottaa sähköä vastaan, lämpötilasta sekä auton akun varaustilasta.

Tyypillisesti sadan kilometrin toimintamatkan lataus kestää peruslatauksessa 1-2 tuntia, teholatauksessa noin 15-20 minuuttia ja suurteholatauksessa noin 8-15 minuuttia.

Varmista, että latauslaite on päällä ja käytettävissä, tarkistamalla että latauslaitteen näyttö on perustilassa. Varmista myös, että älypuhelimessasi on internet-yhteys päällä.

Jos autosi lataus ei käynnisty ABC-mobiilista, tarkista ensin, että latauskaapeli on kytketty oikein ja pohjaan asti. Jos käytät Peruslatauspistettä, varmista kaapeliliitos molemmista päistä. Varmista, että kaapelit ovat lukittuneet paikalleen ja kokeile aloittaa lataus uudestaan ABC-mobiilista.

Jos tämä ei auta, voit yrittää koko lataustapahtumaa uudestaan: Peruslatauspisteellä irrota kaapeli molemmista päistään, Teho- ja Suurteholatauspisteellä palauta kaapeli takaisin telineeseen, ennen kuin liität latauskaapelin takaisin ja yrität latausta uudestaan.

Jos lataus ei edelleenkään käynnisty, kokeile latausta toisella latauspisteellä jos sellainen on vapaana. Voit yrittää myös siirtää autoa muutaman metrin ja palata samalle latauspisteelle yrittämään latausta uudestaan.

Mikäli lataus ei vieläkään käynnisty, pyydämme sinua olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme, joka palvelee puhelimitse numerossa 010 768 0080 (0,084 €/min) tai vieraile ABC-latauksen palautesivulla.

Peruslatauspisteellä tarvitset oman Tyypin 2 -latauskaapelin.

ABC-latauksen Teho- ja Suurteholatauspisteellä et tarvitse omaa latauskaapelia. Nämä latauspisteet on varustettu sekä muutamalla CCS- että yhdellä CHAdeMo-latausliittimillä.

Täyssähköautoissa on tavallisimmin peruslataus- ja CCS-liitännät. Joissain sähköautoissa on myös CHAdeMOliitäntä ja pistokehybrideissä käytetään yleensä vain peruslatausta.

Peruslataus edellyttää auton oman Tyypin 2 -latauskaapelin käyttöä. Tämä kaapeli tulee tavallisesti vakiovarusteena uusien sähköautojen ja usein myös pistokehybridien mukana. Ladattavan auton mukana tulee yleensä kaksi kaapelia. Toista mukana tulevaa kaapelia, jonka toisessa päässä on tavallinen sukopistoke, et voi käyttää ABC-lataus-asemilla.

ABC-latauksen Teholataus- ja Suurteholatauspisteissä on aina kiinteät kaapelit. ABC-latauksen latauspisteissä on sekä CCS- että CHAdeMO-liitin. Niistä vain toinen sopii autoosi. Useimmissa uusissa sähköautoissa on eurooppalaisen latausstandardin mukainen CCS-liitäntä.

Käytä sitä latauskaapelia ja -liitäntää, joka sopii autoosi. Peruslatauspisteellä tarvitset oman latauskaapelin.

Kaikissa Teho- ja Suurteholatauspisteissämme on jo valmiiksi kaapelit, sekä CCS-, että CHAdeMo - latausliittimillä, eikä sinun tarvitse tehdä muuta kuin kytkeä autosi lataukseen.

Eri latauspisteiden suurimpana erona on latausteho ja hinta. Hintatiedot löydät ABC-mobiilista. Peruslatauspiste eroaa muista myös siten, että sillä käytetään omaa latauskaapelia. Tunnistat latauspisteen parhaiten sen merkinnöistä.

Peruslataus: 3,6–22 kW. Arvioitu latausaika (80 %) 3–10 tuntia.

Teholataus: Jopa 80 kW. Arvioitu latausaika (tarpeen mukaan) 15–120 minuuttia.

Suurteholataus: Jopa 150 kW. Arvioitu latausaika (tarpeen mukaan) 10–45 minuuttia.

Kaikki autot eivät pysty hyödyntämään latauspisteen suurinta lataustehoa. Jos et ole varma siitä, mikä latauspisteen tyyppi autollesi sopii, käänny auton myyjän puoleen.

Kilowatti (kW) tarkoittaa tehoa. Mitä suurempaa tehoa voidaan käyttää, sitä nopeammin auto latautuu. Kilowattitunti (kWh) on tuttu sähkölaskusta. Se on toimitetun tai käytetyn energian määrä.

Esimerkki: Latauspisteen teho on 50 kW, eli ihanneolosuhteissa se lataa akkuun 50 kWh energiaa tunnin aikana tai vastaavasti 25 kWh energiaa puolessa tunnissa.

Kylmän akun latausteho on pienempi kuin lämpimän. Ilmiö liittyy akkujen kemiaan: ionit liikkuvat kylmässä akkupaketissa hitaammin kuin lämpimässä. Latauspisteeseen lämpötila ei vaikuta.

Latausta voi nopeuttaa kylmällä säällä lataamalla autoa akun ollessa mahdollisimman lämmin ja tyhjä. Siksi latauspysähdys kannattaa ajoittaa ajon loppuvaiheeseen ja auto ladata heti ajosta, eikä vasta esimerkiksi tauon päätteeksi.

Latausaikaan vaikuttaa monta eri tekijää: sähköauton malli, latauspisteen tyyppi, akun lämpötila ja auton akun varaus. Auton tekniikka ja autossa oleva akuston ohjausjärjestelmä määrittävät suurimman mahdollisen lataustehon akustolle.

Esimerkki: Sähköautoa, jonka enimmäislatausteho on 40 kW, ei voi ladata suuremmalla teholla, vaikka latauspisteen enimmäislatausteho olisikin suurempi.

Kaikkiin latauspisteisiimme on merkitty niiden enimmäisteho. Vaikka auto siis pystyisi hyödyntämään 150 kW:n latausta, lataus voi tapahtua korkeintaan latauspisteeseen merkityllä enimmäisteholla. Teho- ja Suurteholatauspisteellä näet lisäksi latauslaitteen näytöllä kulloinkin tarjolla olevan lataustehon.

Jos Peruslatauspisteen kaapelilukitus ei aukea, yritä kytkeä latauskaapeli takaisin kiinni autoon ja käynnistä lataus uudelleen. Lopeta lataus ja yritä irrottaa kaapeli.

Jos Teho- tai Suurteholatauspisteen kaapeli ei irtoa, on auto todennäköisesti lukinnut kaapelin paikoilleen. Varmista ensin, että lataus on päättynyt. Avaa sitten kaapelin lukitus auton avaimista ovien avauspainiketta painamalla (vaikka auton ovet olisivat jo auki), tai auton kojelaudan painikkeella. Joissain automalleissa kaapelilukitus voidaan avata myös auton omalla älypuhelinsovelluksella.

Jos kaapeli ei vieläkään irtoa, soita asiakaspalveluumme numeroon 010 768 0080 (0,084 €/min), niin autamme sinua.

 

ABC-Mobiili

ABC-mobiili on ABC-ketjun oma mobiilisovellus, joka helpottaa autoilevien ihmisten arkea. Sovelluksella on jo aiemmin voinut maksaa tankkauksen ja autonpesun ABC-asemilla, ja nyt sovellus laajenee mahdollistamaan myös sähköautojen latauksen.

Sovellus näyttää ABC Liikennemyymälöiden Noutopöydän ja à la carte -ruokalistan annostarjonnan. Sovelluksella voi maksaa noutopöytäruokailun asemalle saapuessa. Sovelluksella voi tilata ja maksaa à la carte -annoksen ennakkoon tietylle ABC-asemalle. Lisäksi mobiilisovelluksella voi tarkastella ABC-asemien tarjoamia palveluita.

ABC-mobiilin palveluiden helppous ja toimivuus on meillä tärkeää, joten kehitämme sovellusta jatkuvasti vastaamaan paremmin sinun tarpeitasi. Arvostamme siten kaikkea saamaamme palautetta - lähetäthän sitä meille, jos mieleesi tulee toiveita tai kehitysehdotuksia!

Voit lähettää palautetta suoraan ABC-mobiilin kautta tai ABC-latauksen palautesivulla.

Mustikkatassu ja kahvi S-Etukortilla 4,60 € (norm. 6,00 €) Pitkäruis ja kahvi 5,90€ (norm. 8,30€) Isomman aterian ostajalle dippi kaupan päälle! Daim suklaapatukat 3 € 4 kpl Fazer Remix bestis makeispussi 3.50 € Vanhat autot salmiakkimakeiset 1 € 5 kpl Taffel perunalastut 2 € 2 kpl Hartwall virvoitusjuomat 4 € 2 kpl Alpen välipalakeksipatukka S-Etukortilla 5 € 2 kpl