Eko E85 - ympäristöystävällinen polttoaine

article-hero-image

Kiertotalousyhteiskunnassa tavoitteena on vähentää kulutusta ja hyödyntää jätteitä uusioraaka-aineina. Hävikkiruoasta ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista valmistettava, ajoneuvojen polttoaineena käytettävä ABC:n Eko E85 -bioetanoli on asian ytimessä. Tuotteena se on kova paketti: bioetanoli syntyy kierrätyksessä, sen päästöt ovat huomattavasti bensiiniä pienemmät ja lisäksi se on kotimainen tuote.

Suomessa tavoitellaan liikenteen päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Tämän saavuttaminen vaatii tuntuvia toimia, jotka koskettavat erityisesti henkilöautoilua. Tällä tiellä autokannan uudistamisella sekä teknologisilla muutoksilla on ratkaiseva merkitys.

Sähköllä toimiva – tai mikään muukaan – uusi auto ei ole ainoa tapa siirtyä kohti ympäristöystävällisempää ajamista. Vanha, mutta luotettava bensiinikäyttöinen auto on vain muutaman sadan euron sijoituksella ja nopealla asennuksella mahdollista päivittää käyttämään kotimaista, vähäpäästöisempää Eko E85 -bioetanolia. Sitä myydään tällä hetkellä noin sadalla ABC-asemalla eri puolilla maata.

KIERRÄTYSPOLTTOAINE

Osa Eko E85 -polttoaineesta on valmistettu muun muassa S-ryhmän kauppojen hävikkileivästä. Viime vuonna kaupparyhmä toimitti niitä etanolin valmistukseen 1220 tonnin edestä. Bioetanolista 15–20 prosenttia on bensiiniä. Valmistuksen sivutuotteena syntyy rehua maatalouteen sekä vettä.

Eko E85 vähentää autoilun elinkaaren fossiilisia hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia. Se on kotimainen valmiste, joten käyttämällä sitä tuet samalla suomalaista työtä. Polttoaine tuotetaan pienissä suomalaisissa laitoksissa elintarviketeollisuuden jätevirtojen syntysijoilla, ja raaka-aineiden kuljetuksia tarvitaan vain hyvin vähäisissä määrin.

UUTTA VIRTAA VANHAAN AUTOON

Bioetanoli sopii lähtökohtaisesti käytettäväksi flexfuel-moottorilla varustetuissa autoissa, mutta myös bensiiniautoissa, joihin on asennettu polttoaineen käytön mahdollistava lisälaite. E85-muutossarjana puhuteltava laite tunnistaa käytetyn polttoaineen – bioetanolin, bensiinin tai niiden sekoituksen – ja säätää moottorin ruiskusuuttimet toimimaan oikein.

- Tämä tuote mahdollistaa ympäristöteon suurelle määrälle nykyisiä bensa-autoilijoita ilman suuria investointeja uuteen ajoneuvoon. Ympäristöteko on näin useampien ulottuvilla, kehitysjohtaja Tiina Viksten ABC-ketjuohjauksesta sanoo.

JOKAISELLE SOPIVA VAIHTOEHTO

Vähäpäästöisen liikenteen saavuttaminen ei ole yhden käyttövoiman kauppa, eivätkä esimerkiksi sähköön, bioetanoliin tai biokaasuun perustuvat liikkumisratkaisut ole toistensa kilpailijoita. Kaikkia sovellutuksia tarvitaan, kun tavoitellaan liikenteen päästöjen puolittamista.

Vaihtoehdot ovat myös tarpeen, jotta jokaisen autoilijan kukkarolle, asuinpaikalle ja elämäntilanteelle sopiva tapa liikkua olisi saavutettavissa. Pitkien etäisyyksien Suomessa on haastavaa ja kallista rakentaa kaikenkattavaa lataus- tai kaasuinfrastruktuuria.

- Sähköautoilu sopii erittäin hyvin kaupunkiympäristöön, jossa latauspisteitä on paljon. Bioetanolilla, kuten muillakin nestemäisillä polttoaineilla, on se hyöty, että se on helposti varastoitavissa sekä jaeltavissa eri puolilla maata. Jakeluverkosto bioetanolillehan on jo olemassa ja käytössä, Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Vilhartti Hanhilahti muistuttaa.

Lue lisää Eko E85 -bioetanolista.

Aihealueet

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä

footer-abc-logo