ABC-MOBIL FAQ

1 ALLMÄNT 2 IBRUKTAGANDE 3 FÖRHANDSBESTÄLLNING OCH BETALNING AV MAT 4 TANKNING 5 UPPFÖLJNING AV FÖRBRUKNING I ABC-MOBIL 6 TVÄTT 7 BETALNING 8 PROBLEMSITUATIONER 9 DET NYA BETALTJÄNSTDIREKTIVET, SÄKER ELEKTRONISK IDENTIFIERING OCH VAD DE INNEBÄR FÖR ABC-MOBIL

1 ALLMÄNT

1.1 Vad är ABC-mobil?

ABC-mobil är ABC-kedjans egen mobilapp som förenklar bilisternas vardag. Med appen kan du betala för tankning och biltvätt på ABC-stationerna. I appen visas ABC-stationernas buffé- och à la carte-menyer. Via appen kan du beställa och betala en à la carte-portion i förväg på vissa ABC-stationer. Du kan också följa upp den genomsnittliga bränsleförbrukningen för en bil och se vilka tjänster ABC-stationerna erbjuder.

1.2 Hur byter jag språk i ABC-mobil?

ABC-mobil finns på finska och svenska. Du kan byta språk via din profil i appen.

1.3 Vad är ABC-mobiltankning?

Mobiltankning är ett ännu enklare, snabbare och smidigare sätt att tanka, eftersom du kan betala för tankningen med hjälp av din smarttelefon. Du behöver inte mata in din PIN-kod eller ta fram ditt betalkort vid tankautomaten, utan betalningen debiteras det Visa-, MasterCard- eller S-Business-kort som du har registrerat i ABC-mobil. Du kan betala för tankning med ABC-mobil på nästan alla ABC-stationer.

1.4 Vad är ABC-mobiltvätt?

Mobiltvätt är ett ännu enklare, snabbare och smidigare sätt att tvätta bilen, eftersom du kan betala för biltvätten med hjälp av din smarttelefon. Du behöver inte mata in din PIN-kod eller ta fram ditt betalkort, utan betalningen debiteras det Visa-, MasterCard- eller S-Business-kort som du har registrerat i ABC-mobil.

Du kan köpa en mobiltvätt åt gången eller en tvättprodukt som innehåller tre eller fem stycken tvättar, dvs. serietvättar, till ett förmånligare pris.

 1.5 Vad är en ABC-mobilbeställning?

Mobilbeställning är ett enklare, snabbare och smidigare sätt att äta på ABC. Du kan beställa och betala en à la carte- eller ABC Burger-portion på en viss ABC-station och vid en viss tidpunkt i förväg med hjälp av din smarttelefon. Betalningen debiteras från det Visa- eller MasterCard-kort som är registrerat i ABC-mobil. När du kommer fram till stationen väljer du bara ett ledigt bord eller en avhämtningsplats utanför stationen och anger bordets nummer i appen. Den rätt du beställt serveras till bordet inom kort.

2 IBRUKTAGANDE

2.1 Hur tar jag i bruk ABC-mobil? Kostar det att använda tjänsten?

ABC-mobil är en kostnadsfri tjänst som inkluderar mobiltankning och -tvätt. Du kan ladda ned appen ABC-mobil i antingen App Store eller Google Play. Du hittar den med namnet ”ABC-mobiili”.

Som ägarkund samlar du Tankningsbonus för mobiltankning samt Bonus för mobiltvätt och mobilbeställningar genom att registrera dig i tjänsten med dina webbankskoder eller din S-kod. När du har registrerat dig kan du lägga till ett Visa-, MasterCard- eller S-Business-kort. När du betalar för dina inköp med S-Förmånskortet får du också betalningssättsförmån.

2.2 Varför kan jag inte lägga till mitt betalkort (debit/credit) i ABC-mobil? 

På listan nedan ser du de vanligaste orsakerna till varför det inte går att lägga till ett kort i ABC-mobil.

  1. Betalning på internet ska vara tillåten med kortet. Du kan kontrollera och ändra betalkortets inställningar på din webbank eller genom att ta kontakt med den bank som har utfärdat kortet.

  2. När du lägger till betalkortets debit-egenskap genom att ange sifferserien som finns i nedre vänstra hörnet på baksidan av kortet ska du observera att de tre separata siffrorna på samma rad fungerar som CVV2/CVC2-säkerhetskod.

  3. När du lägger till betalkortets credit-egenskap genom att ange sifferserien som finns på framsidan av kortet ska du observera att de tre separata siffrorna vid namnteckningsfältet på baksidan av kortet fungerar som CVV2/CVC2-säkerhetskod.

  4. I samband med att du lägger till ett betalkort görs en täckningsreservering på 0,01 € på ditt konto. Täckningsreserveringen återkallas omedelbart, men det aktuella beloppet ska finnas på ditt konto.

  5. Betalkortet ska vara giltigt.

2.3 Hur aktiverar jag kodförfrågan?

Gå till avsnittet Jag i ABC-mobil och välj ”Identifiering”. Du kan välja om du vill bekräfta betalningar med kod, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning (endast Apple Face ID för närvarande).

2.4 Hur fungerar mobiltankning i ABC-mobil?

När du öppnar appen identifierar ABC-mobil automatiskt på vilken ABC-station du är med hjälp av platstjänsterna i din telefon. Kör till en ledig tankautomat och välj motsvarande mätarnummer i appen. Du betalar enkelt med det betalkort som du har angett i appen och sedan kan du börja tanka. Transaktionen sker med andra ord snabbt och smidigt medan du sitter kvar i bilen. Du behöver bara kliva ur bilen för själva tankningen. Om du är på stationen och det tar längre tid att få din platsinformation öppnas avsnittet ABC i appen i stället för tankningsområdet på stationen. När telefonen får platsinformation om att du befinner dig på en station, visas knappen ”Du är på stationen” i början av avsnittet ABC: Genom att klicka på knappen går du direkt till tankningsområdet på stationen. Utifrån din position ser du också de närmaste stationerna på kartan i avsnittet ABC och i förteckningen över stationer i avsnittet Sök.

2.5 Hur fungerar mobiltvätt i ABC-mobil?

ABC-mobil identifierar automatiskt ABC-stationen med hjälp av platstjänsterna i telefonen.

2.5.1 Enskild tvätt

Välj funktionen Tvätt och i vyn ”Köp tvätt” önskat tvättprogram på listan. Välj 1 styck av det önskade tvättprogrammet. Betala för biltvätten när du är vid betalstolpen och näst i tur. När dörren öppnas kör du in i tvätthallen och följer instruktionerna på tvättmaskinen. 

2.5.2 Serietvätt

Välj funktionen Tvätt och i vyn ”Köp tvätt” önskat tvättprogram på listan. Välj 3 eller 5 stycken av det önskade tvättprogrammet. Betala för biltvätten när du är vid betalstolpen och näst i tur. När dörren öppnas kör du in i tvätthallen och följer instruktionerna på tvättmaskinen. I samband med köpet används en av de köpta tvättarna genast och i vyn ”Använd tvätt” visas 2 eller 4 stycken oanvända tvättar.

2.6 Hur fungerar en mobilbeställning i ABC-mobil?

ABC-mobil identifierar automatiskt ABC-stationen med hjälp av telefonens positionsinformation. Välj funktionen Restaurang och tryck på knappen för mobilbeställning. I startvyn i ABC-mobil kan du också välja Köp À la carte eller Köp ABC Burger. Då öppnas dina närmaste restauranger genast.

Välj den rätt du vill ha i listan. Om du vill ha mer information om portionen kan du trycka på dess namn, och om du vill beställa portionen ska du trycka på Lägg till i din beställning. Du kan också lägga till portionen i beställningen genom att trycka på prisknappen. Gå därefter vidare till betalningen genom att trycka på knappen Visa beställningen. 

Mer information om hur du anpassar portionen ges i punkterna 3.8–3.10.

Mer information ges i fliken Anvisningar, som finns i det övre högra hörnet i vyn Gör en beställning eller Din beställning.

2.7 Kan jag använda ABC-mobil utan att registrera mig i appen?

För att kunna använda appen ABC-mobil ska du registrera dig i den.

2.8 Kan jag använda ABC-mobil med vilken mobil enhet som helst?

Du kan använda tjänsten med smarttelefon och den har stöd för iOS 12 och Android 6.0 och senare versioner.

3 FÖRHANDSBESTÄLLNING OCH BETALNING AV MAT

3.1 Är det möjligt att göra beställningar med ABC-mobil under hela stationens öppettid?

Det är möjligt att förhandsbeställa mat under öppettiderna för mobilbeställning (anges i stationens uppgifter) på de stationer som erbjuder möjlighet till förhandsbeställning av mat. Beställningar tas endast emot för samma dag. Det är alltså inte möjligt att göra en förhandsbeställning för följande dag.

3.2 Vilka restaurangprodukter går det att beställa med ABC-mobil?

I regel är beställningssortimentet detsamma, och i det ingår à la carte, ABC Burger och pizza.

Observera dock att ABC Burger- och pizzasortimentet kan variera beroende på station. Pastarätter ingår inte mobilbeställningssortimentet.

3.3. Kan jag betala buffémåltider med ABC-mobil?

Ja det kan du göra.

3.4 Hur kan man ångra en beställning?

ABC-mobilbeställningen är alltid bindande. Ibland kan oförutsedda och tvingande situationer inträffa då man blir tvungen att ångra en beställning. I dessa situationer ska beställningen ångras genom att ringa trafikbutiken så fort som möjligt. Telefonnumret för alla trafikbutiker finns i beställningsbekräftelsen i mobilen. Kundens beställning gottgörs alltid från fall till fall.

3.5 Kan även grupper använda ABC-mobiltjänsten för förhandsbeställning av mat?

För närvarande är antalet personer som kan göra en gemensam beställning begränsat till 9 personer. Större grupper uppmanas fortsättningsvis göra sin beställning som vanligt per e-post, med beställningsformuläret på webbplatsen eller per telefon. Beställningar för grupper på fler än 9 personer för samma dag ska fortsättningsvis alltid göras per telefon.

3.6 Hur betalas den förhandsbeställda maten?

Ett belopp som motsvarar beställningen debiteras från det Visa- eller MasterCard-betalkort (debit- eller credit-kort) som är registrerat i ABC-mobil.

Mobilbeställning med S-Business-kort är ännu inte möjlig.

3.7 Får jag en stämpel i mitt ABC-måltidsförmånskort för portionen jag köpt i ABC-mobil?

För närvarande är det inte möjligt att få en stämpel i ABC-måltidsförmånskortet för en portion som köpts i ABC-mobil.

3.8 Kan tillbehören i portionerna bytas ut?

Det är möjligt att byta ut portionens huvudtillbehör, exempelvis potatismos mot grönsaker eller pommes frites. Du kan anpassa portionen genom att ta bort delar av den, till exempel såsen.

3.9 Hur beaktas specialdieter i ABC-mobil?

Specialdieter uppges för varje produkt i ABC-mobil. Chef’s Burger-portionerna kan beställas som glutenfria. ABC Burger-portionerna kan beställas som glutenfria och/eller med sojabiff.

3.10 Kan jag få en större portion?

Ja. Du kan exempelvis beställa högst 10 stycken extra biffar eller köttbullar. Till vissa portioner kan du lägga till extra dippsåser eller andra såser. Till ABC Burger-portionerna kan du beställa en större portion pommes frites.

3.11 Är det möjligt att beställa mat i ABC-mobil vid alla stationer?

I stationens uppgifter ingår ”Mobilbeställning” om det är möjligt att förhandsbeställa mat i ABC-mobil vid stationen.

3.12 Var får jag ett kvitto på min mobilbeställning?

Like with mobile refuelling and car washes, an electronic receipt of your mobile food order is automatically generated in the ABC-mobiili.

3.13 Kan jag även få ett papperskvitto vid kassan i trafikbutiken?

Nej, kvittot finns på fliken Historia i ABC-mobil.

3.14 Hur vet jag vilket bord min portion serveras till?

Borden i restaurangen är numrerade med dekaler. Då du kommer till stationen ska du välja ett ledigt bord och uppge bordets nummer i mobilbeställningen. Med hjälp av bordets nummer vet personalen till vilket bord de ska servera portionen.

3.15 Var ska jag hämta matportioner som jag beställt som take away i ABC-mobil?

Take away-portioner förpackas och lämnas till bordet på samma sätt som portioner som äts på stationen. Då du kommer till stationen ska du välja ett ledigt bord och uppge bordets nummer i mobilbeställningen. Med hjälp av bordets nummer vet personalen till vilket bord de ska lämna maten du beställt.

3.16 Vad ska jag göra om det inte finns något ledigt bord då jag kommer till stationen?

Det är sällsynt att detta inträffar. Om detta inträffar ska du kontakta personalen som kan visa dig till nästa bord som blir ledigt.

3.17 Vad ska jag göra om jag av misstag beställer mat till fel station?

Då du märker felet ska du genast kontakta trafikbutiken där du gjort beställningen. Man kommer överens om gottgörelse från fall till fall, men om portionerna inte ännu har hunnit tillredas gottgörs du beställningen.

3.18 Du märker att du inte hinner till stationen till den tid du har uppgett. Vad ska du göra?

Kontakta stationen utan dröjsmål och meddela den nya beräknade ankomsttiden. Det ligger på kundens ansvar att uppge rätt tidpunkt. En färdig portion kan förvaras i 10 minuter från att beställningen har meddelats vara klar. Portioner som väntat längre än 10 minuter kan inte längre serveras, eftersom vi vill garantera kvaliteten hos våra produkter.

3.19 Vad ska jag göra om jag av misstag uppger fel bordsnummer då jag anländer till stationen?

Kontakta personalen på stationen. 

3.20 Jag vill beställa mat och hämta den från avhämtningsplats utanför stationen, vad ska ja göra?

Välj funktionen Restaurang och tryck på knappen för mobilbeställning. I startvyn i ABC-mobil kan du också välja Köp À la carte eller Köp ABC Burger. Då öppnas dina närmaste restauranger genast.

Välj den rätt och de eventuella drycker du vill ha på listan. Om du vill ha mer information om portionen kan du trycka på dess namn, och om du vill beställa portionen ska du trycka på Lägg till i din beställning. Du kan också lägga till portionen i beställningen genom att trycka på prisknappen. Markera alternativet ”Otan tilaukseni mukaan”. Gå därefter vidare till betalningen genom att trycka på knappen Visa beställningen. 

Mer information om hur du anpassar portionen ges i punkterna 3.8–3.10.

När du kommer till den ABC-station dit du har beställt mat ska du leta efter stationens avhämtningsplatser. Var avhämtningsplatserna ligger beror på vilken station du har valt, men tanken har varit att placera dem nära entrén till stationen. Avhämtningsplatserna är tydligt markerade. Parkera på en avhämtningsplats och ange platsens nummer som bordsnummer i ABC-mobil. Rätterna levereras till dig vid den tidpunkt du har uppgett.

Mer information ges i fliken Anvisningar, som finns i det övre högra hörnet i vyn Gör en beställning eller Din beställning.

3.21 Kan jag beställa buffémat för avhämtning?

På vissa ABC-stationer går det även att beställa buffémat för avhämtning. Produkten finns angiven på À la carte-menyn och vanligen finns det 1–3 alternativ du kan välja bland. Portionen förpackas i en take away-ask. Du kan också välja en dryck till din portion.

3.22 Jag vill beställa en rätt i förväg, men nedanför den rätt jag vill ha står det ”Ej tillgänglig” med annan färg. Vad betyder det?

Rätten finns normalt i den valda ABC-stationens utbud, men är tyvärr tillfälligt inte tillgänglig.

3.23 Kan jag via ABC-mobil beställa Arnold’s donuts för avhämtning?

Ja, om Arnold’s donuts ingår i den valda stationens utbud. Detta kan du kontrollera i ABC-mobil. Du kan köpa Arnold’s donuts i hämtförpackningar med 2, 6 eller 12 stycken och välja bland fyra olika smakalternativ.

4 TANKNING

4.1 Kan jag tanka med ABC-mobiltankning på vilken ABC-station som helst?

Ja, mobiltankning fungerar på alla ABC-stationer i Finland. De gröna dekalerna på tankningsområdet anger att mobilbetalning fungerar.

4.2 Kan jag betala för tankning i förväg?

Med ABC-mobil betalar du inte för tankningen i förväg, utan debiteringen görs när du har tankat färdigt enligt det belopp du har tankat för, precis som när du betalar i kortautomat. När du betalar med ABC-mobil kan du i ABC-mobil själv ange vilket belopp det ska göras en täckningsreservering för på ditt konto. ABC-mobil meddelar det belopp som du faktiskt tankade för till banken direkt efter tankningen. Banken återför den eventuella skillnaden mellan det förauktoriserade beloppet och det faktiska tankningsbeloppet till ditt konto. På detta sätt finns det inte en för stor täckningsreservering på kontot tills den faktiska köptransaktionen debiteras.

4.3 Hur vet jag till vilken tankautomat jag ska köra för att betala för tankningen med mobiltankning?

Kör till en ledig tankautomat och kontrollera mätarnumret. Alla tankautomater på ABC-stationernas tankningsområde är numrerade. Välj samma mätarnummer i ABC-mobil som numret på den tankautomat du kört till. På tankningsområdet finns det dekaler som visar att det går att betala för tankning mobilt.

4.4 Kan det gå så att någon annan tankar på min bekostnad när jag använder ABC-mobiltankning?

Det kan ske om du har valt fel tankautomat eller station i mobilappen, en där någon annan och inte du själv tänker börja tanka. Det går dock inte att välja en tankautomat som används, den har status upptagen i appen. För att undvika situationer som denna kan du göra så här: Kör till en ledig tankautomat och kontrollera mätarnumret. Börja sedan mobiltankningen genom att kontrollera att du har rätt station och välj sedan den tankautomat som du har kört till.

4.5 Vad ska jag göra vid tankautomaten för att kunna börja tanka?

Kör till en ledig tankautomat, precis som vanligt. Välj sedan den tankautomat i appen som du precis har kört till. När du får ett meddelande i appen att du, beroende på ABC-station, har två eller tre minuter tid på dig att börja tanka, ska du lämna telefonen i bilen eller lägga den i fickan och börja tanka på normalt sätt.

4.6 Är det numera tillåtet att använda mobiltelefon på tankningsområdet?

Av säkerhetsskäl ska man inte hantera sin mobiltelefon på tankningsområdet, eftersom det finns brandfarliga ämnen i närheten. Under själva tankningen behöver du inte din mobiltelefon, utan kan lämna den i bilen.

5 UPPFÖLJNING AV FÖRBRUKNING I ABC-MOBIL

I avsnittet Historik i ABC-mobil kan du kontrollera:

  1. totalbeloppet i euro som du har tankat för

  2. antalet liter bränsle som du har tankat

  3. snittförbrukningen i en bil

I ABC-mobil kan du se dina egna adressuppgifter, och i fliken Historik kan du också se de tankningar du gjort med S-mobil. I S-mobil hittar du mer information om ägarkundhushållets inköp under Bonusinköp. 

Med ABC-mobil kan du följa upp bränsleförbrukningen i en bil. I uppföljningen av förbrukningen och beräkningen av genomsnittsförbrukningen beaktas endast de tankningar för vilka en mätaravläsning har lagts till. Genom att ange bilens mätarställning efter att du har tankat inkluderas den tankningen i uppföljningen av förbrukningen. Vid fulltankning beräknar appen alltid såväl förbrukningen mellan tankningarna och körsträckan som den totala snittförbrukningen. Appen kan beakta situationer då du inte tankar full tank. Då ska du ange mätarställningen efter tankningen och ange med glidreglaget att det är inte är fråga om full tank. Antalet liter då du inte tankar full tank beaktas vid beräkning av snittförbrukningen efter nästa fulltankning. På detta sätt beräknas såväl den totala snittförbrukningen som förbrukningen mellan tankningarna rätt. Om du har använt mobiltankning i S-mobil kan du fortsätta att följa upp förbrukningen i ABC-mobil utan att förlora uppgifterna i S-mobil. Om du vill kan du radera de mätarställningar du har angett i S-mobil genom att i ABC-mobil nollställa uppföljningen av förbrukningen i inställningarna och på så sätt börja uppföljningen av förbrukningen och beräkningen av snittförbrukningen från noll.

5.1 Hur anger jag mätarställningen när jag har betalat för tankningen med ABC-mobil?

Efter att du har tankat visar ABC-mobil uppgifter om tankningen och i nedre högra hörnet kan du välja funktionen ”Ange mätarställning”. Du kan också ange mätarställningen i avsnittet Historik genom att öppna ett enskilt kvitto och välja funktionen ”Ange mätarställning”.

5.2 Hur anger jag mätarställningen när jag har tankat på en annan station eller betalat för tankningen med kort eller kontanter?

I ABC-mobil i avsnittet Historik finns funktionen ”Lägg till tankning” i övre högra hörnet. Du kan också ändra en tillagd tankning manuellt senare i kvittovyn för tankningen genom att välja ”Redigera” i övre högra hörnet.

5.3 Hur ser jag för vilka tankningar jag har angett mätarställningen?

Om uppföljning av förbrukningen är aktiverad ser du i avsnittet Historik på den tredje raden för tankningen en informationstext:

Den första tankning som markerats som fulltankning, från och med vilken även uppföljningen av förbrukningen har börjat: Mätarställningen i kilometer

Tankning som markerats som fulltankning: Texten ”X,X l/100 km (YYY km)”, där X,X liter är förbrukningen mellan fulltankningarna och YYY körsträckan mellan dem

Tankning som markerats som icke fulltankning: Texten ”Ej fulltankning”

5.4 Hur kan jag ändra en angiven mätarställning eller ändra tankningen till fulltankning/ej fulltankning?

Du kan ändra mätarställningen för en vald tankning i avsnittet Historik genom att öppna det enskilda kvittot och välja funktionen ”Ändra mätarställningen”. I vyn ”Redigera mätarställning” kan du också ändra en fulltankning till icke fulltankning och tvärtom.

5.5 Hur exkluderar jag en enskild tankning från beräkningen av snittförbrukningen?

Du kan radera mätarställningen för en vald tankning i avsnittet Historik genom att öppna det enskilda kvittot och välja funktionen ”Ändra mätarställningen”. I vyn ”Redigera mätarställning” i övre högra hörnet finns funktionen ”Radera” som raderar mätarställningen för tankningen. Efter detta beaktas tankningen i fråga inte längre vid beräkning av snittförbrukningen.

5.6 Varför kan jag inte följa upp förbrukningen i flera bilar i ABC-mobil?

Till vidare går det bara att följa upp förbrukningen i en bil i ABC-mobil.

5.7 Varför ser jag inte de övriga familjemedlemmarnas tankningar i ABC-mobil?

ABC-mobil är personlig. I avsnittet Bonusköp i S-mobil visas det eurobelopp som ägarkundshushållet har tankat för inklusive antalet tankade liter.

5.8 Hur ska jag göra om jag köper en ny bil och vill börja följa upp förbrukningen i den?

I avsnittet Jag i ABC-mobil finns inställningen Uppföljning av förbrukningen där du ska välja ”Nollställ uppföljningen av förbrukningen”. Tidigare angivna mätarställningar raderas.

5.9 Hur kan jag inaktivera uppföljningen av förbrukningen?

I avsnittet Jag i ABC-mobil finns inställningen Uppföljning av förbrukningen. Med glidreglaget ”Följ upp förbrukningen i ditt fordon” kan du inaktivera uppföljningen av förbrukningen. Då visas funktionerna ”Ange mätarställning” och ”Lägg till tankning” inte i ABC-mobil.

5.10 Hur raderar jag mätarställningarna i uppföljningen av förbrukningen?

I avsnittet Jag i ABC-mobil finns inställningen Uppföljning av förbrukningen där du ska välja ”Nollställ uppföljningen av förbrukningen”. Observera att det inte går att återställa uppgifterna.

5.11 Varför kan jag inte ange eller ändra mätarställningen för en tankning som gjorts med S-mobil?

I ABC-mobil går det tills vidare endast att ange eller ändra mätarställningen för tankningar som gjorts med ABC-mobil eller som lagts till manuellt. För tankningar som gjorts med S-mobil går det endast att ange eller ändra mätarställningen i S-mobil.

6 TVÄTT

6.1 Kan jag betala för biltvätt med ABC-mobil på vilken ABC CarWash-biltvätt som helst?

Nej, men i ABC-mobilappen finns symbolen ”Mobiltvätt” invid biltvättikonen på de ABC CarWash-biltvättar där det är möjligt att betala för biltvätt med ABC-mobil.  

6.2 Varför fungerar ABC-mobiltvätt inte på alla ABC CarWash-biltvättar?

Alla ABC CarWash-biltvättar har inte ännu sådana system som möjliggör betalning med mobilen. 

6.3 Kan jag betala för biltvätt i förväg?

Du kan inte betala för biltvätt i förväg med ABC-mobil, utan först på stationen, precis som när du på traditionellt sätt betalar i kortautomat. Betala för biltvätten när du är vid betalstolpen och näst i tur. När dörrarna öppnas kör du in i den tvätthall du har valt och följer instruktionerna på tvättmaskinen. När du använder tjänsten för första gången ska du registrera och spara uppgifterna om ditt betalkort i appen. Därefter kan du betala för biltvätt utan separat registrering av betalkort. 

6.4 Hur vet jag i vilken tvätthall jag ska köra in, om jag vill betala för biltvätten med ABC-mobil på en ABC CarWash-biltvätt där det finns flera tvätthallar?

ABC CarWash-biltvättarnas tvätthallar är numrerade. Kör fram till tvätthallens dörr och välj den tvätthall som har motsvarande nummer i appen. Betala för biltvätten när du är vid betalstolpen och näst i tur. När dörrarna öppnas kör du in i den tvätthall du har valt och följer instruktionerna på tvättmaskinen.

6.5 Kan det gå så att någon annan tvättar sin bil på min bekostnad när jag använder ABC-mobil?

Det kan hända om du betalar för biltvätten med ABC-mobil när det finns någon före dig i kön. En annan möjlighet är att ABC-mobil har fastställt din position fel eller att du har valt fel ABC CarWash-biltvätt i appen.

För att undvika situationer som denna kan du göra så här: Kontrollera ABC CarWash-biltvättens namn i appen och betala för biltvätten när du är vid betalstolpen och näst i tur.

6.6 Vad ska jag göra för att kunna betala för biltvätt med ABC-mobil?

Kör till betalautomaten vid tvätthallen. Öppna ABC-mobil och välj funktionen Tvätt i appen på den ABC CarWash-biltvätt där du befinner dig. Välj 1, 3 eller 5 stycken av tvättprogrammen i vyn ”Köp tvätt". Betala för biltvätten när du är vid betalstolpen och näst i tur. När betalningen har lyckats får du ett kvitto i ABC-mobil. När dörren öppnas kör du in i tvätthallen och följer instruktionerna på tvättmaskinen. 

6.7 Hur ska jag göra för att kunna använda en biltvätt som jag tidigare köpt i ABC-mobil?

Kör till betalautomaten vid tvätthallen. Öppna ABC-mobil och välj funktionen Tvätt i appen på den ABC CarWash-biltvätt där du befinner dig. Välj i vyn ”Använd tvätt” det tvättprogram som du tidigare köpt när du är vid betalstolpen och näst i tur. När dörren öppnas kör du in i tvätthallen och följer instruktionerna på tvättmaskinen. 

6.8 Jag har köpt en tvättprodukt som innehåller flera tvättar, hur länge gäller de köpta tvättarna?

När du köper en tvättprodukt som innehåller 3 tvättar gäller de i 3 månader från köpdatum. På köpkvittot är tvättproduktens namn till exempel ”Premium tvätt 3 st. serie”.

När du köper en tvättprodukt som innehåller 5 tvättar gäller de i 6 månader från köpdatum. På köpkvittot är tvättproduktens namn till exempel ”Premium tvätt 5 st. serie”.

6.9 Jag har köpt en tvättprodukt som innehåller flera tvättar, var kan jag använda dem?

Tvättarna kan användas inom ett handelslags område på de ABC CarWash-biltvättar där mobiltvätt och det aktuella tvättprogrammet erbjuds.

I samband med köpet uppgavs på vilka ABC CarWash-biltvättar tvättarna kan användas.

Du kan också kontrollera i avsnittet Jag under Mobiltvätt de gällande mobiltvättarna och var de kan användas.

6.10 Är det förmånligare att köpa en eller flera tvättar på en gång?

Vid köptillfället visar ABC-mobil det belopp du sparar.

6.11 Jag har ett S-Business-kort och får rabatt på köp av biltvätt. Får jag mer rabatt om jag köper en tvättprodukt som innehåller flera tvättar?

Priset på tvättprodukter som innehåller flera tvättar är redan rabatterat jämfört med normalpriset på en enskild tvätt.

I det pris på en tvätt som visas i ABC-mobil är rabatten beaktad. Om du köper flera tvättar visas vid köptillfället det belopp du sparar.

6.12 Kan jag köpa biltvättar i förväg?

Ja det kan du göra.

6.13 Är det möjligt at kontrollera köläget i förväg?

På många ABC CarWash-biltvättar finns en kökamera där du kan kontrollera köläget nästan i realtid. Bilden uppdateras ungefär en gång i minuten.

7 BETALNING

7.1 Är det säkert att betala med ABC-mobil?

Ja, det är säkert att betala med mobiltelefon, eftersom mobilbetalningar vanligen kräver att du loggar in i appen och godkänner varje betalning separat. Ingen kan debitera något i betalappen utan att du märker det. Om betalkortet som du har registrerat i ABC-mobil eller mobiltelefonen där ABC-mobil finns installerad blir stulna ska du omedelbart anmäla detta till spärrtjänsten för kort på tfn 020 333 (24 h/dygn). När du har gjort anmälan går det inte att använda betalkortet för betalning i ABC-mobil heller.

7.2 Hur debiteras jag för en tankning?

Slutsumman för tankningen debiteras det betalkort som du betalade för tankningen med i ABC-mobil. Samtidigt återkallas den täckningsreservering som gjordes i samband med betalningstransaktionen.

7.3 Hur debiteras jag för en biltvätt?

Ett belopp som motsvarar priset på det tvättprogram du har valt debiteras det betalkort som du betalade för tvättprogrammet med i ABC-mobil. I samband med betalningstransaktionen görs en täckningsreservering.

7.4 Hur debiteras jag för mobilbeställningen?

Ett belopp som motsvarar din mobilbeställning debiteras från det betalkort som du använde för att betala för beställningen i ABC-mobil. I samband med betalningen kontrolleras att du har tillräcklig täckning på kontot.

7.5 Kan jag välja om jag använder debit eller credit på kombinationskort i ABC-mobil?

Ja. Om du vill använda betalkortets debit-egenskap ska du ange den sifferserie som finns i nedre vänstra hörnet på baksidan av betalkortet. De första 16 siffrorna fungerar som kortnummer och de tre sista som CVV2/CVC2-säkerhetskod. Om du vill använda betalkortets credit-egenskap ska du ange det kortnummer som finns på framsidan av kortet och den tresiffriga CVV2/CVC2-säkerhetskod som finns på baksidan av kortet (vid fältet för underskriften).

7.6 Hur byter jag betalkort i ABC-mobil, t.ex. om jag byter bank eller kortet går ut?

Du kan hantera kort i avsnittet Jag i ABC-mobil. Där kan du lägga till nya betalkort eller ta bort föråldrade betalkort som du inte längre vill använda i ABC-mobil.

7.7 Kan jag lägga till flera olika betalkort och hur vet jag i så fall vilket betalkort som debiteras i ABC-mobil?

I ABC-mobil kan du lägga till flera olika Visa-, MasterCard- eller S-Business-kort som du använder, och innan du bekräftar en betalning kan du välja vilket betalkort du vill använda vid betalningen. Du kan ge betalkorten namn så att du enklare känner igen dem i samband med betalningstransaktionen. Det gör du i appen i avsnittet Jag genom att välja ”Betalkort” och det kort vars namn du vill ändra.

7.8 Får jag Bonus/Tankningsbonus och betalningssättsförmån när jag betalar med ABC-mobil?

Ja, du får automatiskt Bonus och Tankningsbonus när du har identifierat dig som ägarkund i ABC-mobil. Dessutom får du betalningssättsförmån när du betalar med S-Förmånskort.

7.9 Fungerar tjänsten med S-Förmånskort-parallellkort?

Ja, under förutsättning att parallellkortet är ett S-Förmånskort Visa och att kortinnehavaren identifierar sig personligen i ABC-mobil.

7.10 Fungerar ABC-mobil i Apple Watch?

För närvarande fungerar ABC-mobil inte i Apple Watch.

7.11 Får jag ett kvitto på tankningen i tankautomaten?

Ja, du kan skriva ut ett kvitto på normalt sätt i tankautomaten efter att du har tankat. Du får automatiskt också ett elektroniskt kassakvitto på tankningen i ABC-mobil.

7.12 Kan jag skriva ut ett kvitto på en biltvätt?

Nej, men du får automatiskt ett elektroniskt kassakvitto på betalningen av biltvätten i ABC-mobil. Om du använder S-gruppens elektroniska kassakvittoarkiv sparas kvittot även där.

8 PROBLEMSITUATIONER

8.1 Varför måste jag ange mitt onlinebank-ID varje gång jag öppnar en ABC-mobil?

Du behöver inte logga ut från ABC-mobil, stäng bara appen när du inte använder den. Om du will, eu kan lägga till en betalningsbekräftelse med antingen din PIN-kod, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning (endast Apple Face ID för närvarande). Du gör det på ABC-mobil under "Identifiering" i Jag-avsnittet.

Om du gillar att använda Logga ut -funktionen i din app, måste du logga in med ditt bank-ID nästa gång du använder appen.

8.2 Vad beror det på att tjänsten inte kan reservera ett belopp?

Det kan finnas flera anledningar till att täckningsreserveringen för en transaktion misslyckas. Nedan följer några av de vanligaste anledningarna och vad du kan göra i sådana situationer.

Kontrollera att du har tillräckligt med pengar som motsvarar täckningsreserveringen på kontot. Du kan minska det belopp som ska reserveras innan du tankar när du har valt tankautomat, genom att trycka på betalkortet på skärmen och sedan välja ett lägre maximalt eurobelopp.

Kontrollera under ”Inställningar” i ABC-mobil om det står ”Har gått ut” vid kortet. I så fall ska du lägga till uppgifterna om det nya kort som du har fått från banken i ABC-mobil med funktionen ”Lägg till betalkort”.

Har du nyligen bytt betalkort? Fastän kortnumret är detsamma har kortet ny giltighetstid och säkerhetskod. Du måste ta bort det gamla kortet och lägga till det nya.

8.3 Vem ska jag kontakta om ABC-mobiltankning misslyckas?

I avsnittet Jag i ABC-mobil finns ett elektroniskt responsformulär som du kan kontakta oss med. Bifoga dina kontaktuppgifter och uppgifter om vilken ABC-station du har besökt och tidpunkten för besöket. Responsformuläret finns även på abcasemat.fi.

8.4 Om min telefon blir stulen, kan någon annan då tanka med appen ABC-mobil i min telefon?

Om betalkortet som du har registrerat i ABC-mobiltankning eller mobiltelefonen där ABC-mobil finns installerad blir stulna ska du omedelbart anmäla detta till spärrtjänsten för kort på tfn 020 333 (24 h/dygn). När du har gjort anmälan går det inte att tanka med ABC-mobiltankning.

8.5 Betalningen av en ABC-mobiltvätt lyckades, men dörren till tvätthallen öppnades inte. Vad ska jag göra?

Öppna ABC-mobil och välj funktionen Tvätt i appen på den ABC CarWash-biltvätt där du befinner dig. Välj vyn ”Använd tvätt” där det aktuella tvättprogrammet kan användas på nytt. Du kan använda tvätten på den ABC CarWash-biltvätt där du har köpt tvätten eller på någon annan ABC CarWash-biltvätt som hör till samma handelslag och där mobiltvätt och det aktuella tvättprogrammet erbjuds. 

9 DET NYA BETALTJÄNSTDIREKTIVET, SÄKER ELEKTRONISK IDENTIFIERING OCH VAD DE INNEBÄR FÖR ABC-MOBIL 

Betalningar i enlighet med EU:s nya betaltjänstdirektiv förutsätter stark kundautentisering vid betalningstransaktioner på distans, vilket även innefattar betalningar med ABC-mobil. Införandet av den starka kundautentiseringen sker stegvis under december och january.

Vad innebär stark autentisering av kunder i praktiken?

Med stark autentisering identifieras den kund som gör betalningen. Genom identifieringen säkerställs att betalningen görs av den person som betalningsmedlet tillhör. Stark autentisering krävs när betalaren startar en elektronisk betalningstransaktion. Elektroniska betalningstransaktioner är exempelvis kontoöverföringar via nätbanken och betalningar med kort i såväl nätbutiker som mobilappar. Bankerna erbjuder olika metoder för stark autentisering, exempelvis autentiseringsappar, sms-autentisering eller biometrisk autentisering.

Hur förändras användarupplevelsen i ABC-mobil efter att direktivet trätt i kraft?

I fortsättningen bestämmer banken om kundautentisering krävs vid ifrågavarande betalningstransaktioner. Om banken kräver autentisering sker kundautentisering i ABC-mobil på det sätt som banken kräver. Beroende på bank kan du behöva ange en kod du får per sms eller identifiera dig med bankens autentiseringsapp.

Dessutom ska kunden uppge kortspecifika kontaktuppgifter i samband med att ett betalkort läggs till eller komplettera dem om de inte har lagts till tidigare. Kunden måste uppgradera ABC-mobilen till åtminstone version 3.23.

OBS! För S-Business-kort krävs inga åtgärder och betaltjänstdirektivet påverkar inte dessa kort.

Jag försöker göra en betalning via ABC-mobil, men ett felmeddelande visas. Vad ska jag göra?

Det finns flera orsaker till att en betalningstransaktion avvisas.

Kontrollera följande:

Att kortet inte har några begränsningar för nätbetalningar.

Kortet har tillräckligt med täckning för att betala köpet.

Du har uppgraderat din ABC-mobil till åtminstone version 3.23 och har lagt till kortspecifika kontaktuppgifter till ditt betalkort.

Du har följt bankens anvisningar om ytterligare bekräftelse krävdes för betalningstransaktionen.

 

Om banken kräver ytterligare bekräftelse av betalningstransaktionen (avsnitt 4) måste du autentisera dig med bankens autentiseringsapp när du har valt mätare och betalningsmetod. När du är klar med autentiseringen kan du återvända till ABC-mobil. Följ bankens anvisningar noga i samband med betalningstransaktionen.

Om betalningen ändå inte lyckas kan du i första hand kontakta banken för att få fler anvisningar.

Krävs ytterligare autentisering av betalningstransaktioner varje gång jag betalar med ABC-mobil?

Banken beslutar om autentisering av kortinnehavaren krävs vid köptransaktionen. Om banken kräver autentisering dirigeras kunden från ABC-mobil till autentisering hos banken. I praktiken identifierar kunden sig med bankens autentiseringsapp eller får en kod per sms som anges på autentiseringssidan.

Varför var jag tvungen att autentisera mig trots att beloppet för köpet är under 50 euro?

Banken beslutar om autentisering av kortinnehavaren krävs vid köptransaktionen. Beslutet påverkas bland annat av tidigare köptransaktioner. Det är inget vi som affärsinnehavare kan påverka.

Vilka kort kräver stark autentisering med appen ABC-mobil?

Stark autentisering kan krävas vid betalning med Visa och Mastercard. Stark autentisering krävs inte med S-Business-kort.

Varför krävdes stark autentisering när jag betalade med bankkort A, men jag inte behövde identifiera mig när jag betalade med bankkort B?

Praxis för stark autentisering varierar mellan banker. En del av bankerna kräver stark autentisering slumpmässigt medan andra gör det vid samtliga köp.

Exempel på hur olika bankrutiner återspeglas på ABC-mobil.

Stark autentisering är verkligen sällsynt när en bank har bedömt transaktionsrisker.

Stark autentisering påträffas vid varje köp när banken inte har någon riskbedömning.

Köp avvisas när banken inte har det förfarande som krävs enligt den nya autentiseringsmetoden som används.

Vi som affärsinnehavare kan inte påverka bankernas praxis.

Var kan jag få mer information om betaltjänstdirektivet PSD2?

Frågor och svar om betaltjänstdirektivet finns exempelvis på Finans Finlands webbplats: http://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/QA-Toinen-maksupalveludirektiivi.aspx. Även bankerna informerar om ämnet i sina egna kanaler.